PUTIN ASTUI VIRKAAN – SUURI KYSYMYS ON, MITä TAPAHTUU NYT: ”JäRJESTELMäLLä ON VAKAVA ONGELMA”

Vladimir Putinin viides presidenttikausi alkoi ja pääministeri Mišustinin hallitus jätti eronpyyntönsä. Ketkä ovat jäljellä, kun uusi hallitus aloittaa?

Venäjällä Vladimir Putin aloitti tiistaina viidennen presidenttikautensa vannoen virkaanastujaisissaan, että hän asettaa venäläisten ”edun ja turvallisuuden kaiken muun yläpuolelle”.

”Me olemme yhtenäinen ja hieno kansakunta, ja yhdessä ylitämme kaikki esteet ja toteutamme kaiken suunnitellun. Yhdessä voitamme”, Putin julisti lyhyessä puheessaan.

Putinin voitto Venäjän näytösvaaleissa oli selviö, mutta enemmän kysymysmerkkejä liittyy kokoonpanoon, joka jatkossa muodostaa Venäjän hallituksen. Pääministeri Mihail Mišustin jätti tiistaina hallituksensa eronpyynnön, kuten Venäjän perustuslaki määrää, ja asiantuntijat odottavat Putinin reivaavan hallituksensa rivejä uusiksi ainakin jossain määrin.

Pääministeri Mišustinin odotetaan saavan jatkaa pestissään, ja nimitys saatetaan tehdä jo tiistaina, The Moscow Times kertoo. Tämän jälkeen pääministeri jättää ehdotuksen ministereistä presidentin hyväksyttäväksi.

Ministerivalinnat voivat valottaa Putinin suunnitelmia alkavan kuusivuotiskautensa ajalle, Politico kirjoittaa. Lehden haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Putinilla, 71, on tarve nuorentaa hallitusta, sillä hänen luottomiehensä alkavat olla iäkkäitä. Esimerkiksi ulkoministeri Sergei Lavrov on 74-vuotias ja puolustusministeri Sergei Šoigu 68-vuotias.

”Putinin sukupolven on aika jättää lava, mutta heidän seuraajansa eivät ole valmiita”, sanoo Chatham Housen tutkija Nikolai Petrov.

”Järjestelmällä on vakava ongelma, ja nähtäväksi jää, missä määrin se kykenee ratkaisemaan sen vai seisahtuuko se joksikin aikaa.”

”Jos Putin haluaa säilyttää järjestelmänsä, hänen täytyy muuttaa sitä”, sanoo myös analyytikko Abbas Gallyamov lehdelle.

Puolustusministeri Šoigun asema on ollut esillä, sillä hänen varapuolustusministerinsä Timur Ivanov pidätettiin äskettäin yllättäen korruptioepäilyihin liittyen. Gallyamov näkee tapauksessa mahdollisia merkkejä siitä, että Putin on valmis ”ravistelemaan järjestelmän perusteita”.

Lue tarkemmin Sergei Šoigun tilanteesta Uuden Suomen aiemmista jutuista:

Sergei Šoigu on nyt pulassa – Menikö Kremlissä pakka sekaisin?
Venäjä-tutkija: Vladimir Putinin perintöä jaetaan jo – Valtataistelu käynnissä?

2024-05-07T13:02:29Z dg43tfdfdgfd