PYSäYTTäVä, POIKKEUKSELLINEN, JäRKYTTäVä, VAARALLINEN – NäIN PääMINISTERI ORPO, PRESIDENTTI STUBB JA OPPOSITIO KOMMENTOIVAT KANSANEDUSTAJA VORNASEEN LIITTYVää AMPUMATAPAUSTA

Sanna Raita-aho, Tuomas Savonen, Emmi Tilvis

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo STT:lle, että epäilty ampumatapaus on pysäyttävä ja poikkeuksellinen.

Orpo kommentoi kansanedustaja Timo Vornaseen (ps.) liittyviä tietoja tekstiviestitse.

Kansanedustajaan kohdistuva rikosepäily on aina hyvin vakava asia, Orpo sanoo. Poliisin tutkinta on kesken ja tiedot täsmentyvät.

Hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi ampumista viestipalvelu X:ssä.

- Tämä kansanedustajaan kohdistuva rikosepäily on erittäin vakava asia. On tärkeää, että poliisi ja viranomaiset perusteellisesti selvittävät tapahtunutta jotta saamme kokonaiskuvan tapauksesta, kirjoittaa Henriksson.

Henriksson sanoo luottavansa asiassa viranomaisiin ja oikeusvaltion toimintaan.

Helsingin keskustassa oli ampumistapaus perjantaina noin kello neljältä aamuyöllä, Helsingin poliisi kertoi lauantaina. Poliisi epäilee 54-vuotiasta miestä henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta. Epäilty on pidätetty.

Poliisi ei vahvista epäillyn henkilöllisyyttä. Mediatietojen mukaan kyseessä on perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen. Hänen epäillään osoittaneen ihmisiä aseella ja ampuneen maahan.

"Aseen kanssa liikkuminen vakavaa"

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi sanoi viestipalvelu X:ssä, että uutiset tapahtumista Bar Ihkun edestä ovat erittäin vakavia.

- On erityisen vakava asia, että mediatietojen perusteella kansanedustaja on liikkunut aseen kanssa ja käyttänyt sitä. Suomi ei voi olla yhteiskunta, jossa kuljetaan kaupungilla aseiden kanssa ilman hyväksyttävää syytä, Näkkäläjärvi kirjoitti.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan tieto kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) rikosepäilyistä on erittäin järkyttävä, poikkeuksellinen ja vakava uutinen.

Saarikko kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Saarikko sanoi odottavansa, että poliisi kertoo asiasta lisää.

- Tällainen epäily on aina vakava, mutta tietenkin nyt juuri siksi, että se kohdistuu kansanedustajaan, Saarikko sanoi Ylelle.

"Toivon, ettei asetta ole tuotu eduskuntaan"

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra kommentoi Vornasen epäiltyä käytöstä todella järkyttäväksi.

- Onko nyt tosiaan niin, että kansanedustaja, kollegani, tuli eduskuntaan aseen kanssa ja sitten lähti baariin ja päätti ammuskella. Vai kävikö hän hakemassa aseen kotoota ja sitten lähti baariin. Kummin päin tahansa, niin todella järkyttävää ja vaarallista käytöstä, hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä lauantaina.

Diarra jatkoi toisessa viestissään toivovansa, ettei asetta ole eduskuntaan tuotu.

- Tämän edustajan työhuone on samassa kerroksessa minun työhuoneeni kanssa ja todella todella toivon, että asetta ei ole tuotu eduskuntaan ja siellä pyöritelty. Minulla ei ole mitään ongelmaa ryyppäämisen kanssa, mutta alkoholi ja aseet eivät vaan kuulu yhteen, hän kirjoitti.

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan Vornanen ei tuonut asetta säilytykseen eduskunnan turvallisuusosastolle torstaina. Asiaa Ilta-Sanomille kommentoineen Rauhion mukaan kanslian turvallisuusosastolta ei ole tullut tietoa, että Vornanen olisi tuonut asetta säilytykseen.

Stubb: Toivon oikeusvaltion toimivan

Presidentti Alexander Stubb toivoo, että suomalainen oikeusvaltio ja -järjestelmä toimivat tapauksessa.

Stubb kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessaan kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Mustasaaressa.

- En halua ottaa yksittäisesti kantaa tähän tapaukseen. Toivon, että suomalainen oikeusvaltio ja -järjestelmä toimivat. Uskon siihen, että näin tulee käymään, Stubb sanoi.

Stubbilta kysyttiin myös, voiko Vornanen jatkaa kansanedustajana tapahtuneen jälkeen.

- Ei ole tasavallan presidentin päätettävissä tällaiset kysymykset, Stubb vastasi.

Stubb kertoi saaneensa tiedon tapauksesta perjantaina.

- Yhteistoiminta on saumatonta kaikissa kysymyksissä, Stubb sanoi.

Kaikkonen: Aika hurjaa on meno

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat, kansanedustajat Tuomas Kettunen ja Antti Kaikkonen kommentoivat Suomenmaa-lehden mukaan Vornasen tapausta puheenjohtajaehdokkaiden tentissä keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Vantaalla.

Kettunen ja Kaikkonen pitävät asiaa vakavana.

- Tämä on herättänyt ajatuksia siitä, onko mahdollisuuksia jatkaa kansanedustajana, jos on syytettynä törkeästä pahoinpitelystä ja käyttänyt ampuma-asetta, Kettunen sanoi.

Kaikkonen totesi, että kyse on hyvin vakavista rikoksista, mutta avoimia kysymyksiä on vielä paljon, ja siksi johtopäätösten aika on myöhemmin.

- Aika hurjaa on meno, Kaikkonen arvioi.

Keskustan puoluejohtaja vaihtuu kesällä. Annika Saarikko on ilmoittanut, ettei tavoittele enää jatkoa puheenjohtajana.

2024-04-27T08:15:39Z dg43tfdfdgfd