RIIKKA PURRA HYöKKäSI: KUITTAILI SEKSIMöYKäSTä JA RYöPYTTI SDP:Tä

Keskustelu julkisen talouden suunnitelmasta sai lennokkaan käänteen, kun valtiovarainministeri kritisoi keskustaa ja SDP:tä niiden suhtautumisesta hallituksen sopeutustoimiin.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) kuittaili oppositiolle eduskunnan keskustellessa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028 tiistaina. Purra sanoi opposition suhtautuvan hallituksen kehysriihessä päättämiin toimiin epäloogisesti.

”Tähän asti te olette ilkkuneet, että me emme ole päässeet hallitusohjelman velkasuhteen vakauttamisen tavoitteisiin. No nyt kun me olemme osoittaneet, että olemme päässeet siihen, te jatkatte tätä samaa valitusta”, valtiovarainministeri tylytti.

Purran mukaan opposition kritiikki hallituksen kasvupaketteja kohtaan on mielenkiintoista, koska oppositio haluaa samaan aikaan sopeuttaa ja pysyä ”abstraktilla tasolla” kasvutoimien suhteen, joista kuitenkin usein kustannuksia.

Purra kiitti oppositiopuolue keskustaa siitä, että se on monissa asioissa samaa mieltä ja edistää samoja toimia kuin hallitus.

”Minun täytyy myöntää, että tällainen vastuullisuus pukee teitä paljon paremmin kuin esimerkiksi ne kasvuseksitoimet sinne maaseudulle tai tämä muunlainen möykkä, jota te olette tehneet tässä viime kuukausien aikana”, Purra sivalsi.

Keskustan nuorisojärjestö kertoi hiljattain linjanneensa valtuuskunnassaan, että seksityöstä voisi tulla maaseudun kantava elinkeino. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on kritisoinut avausta.

SDP sai kuitenkin osakseen kovaa tylytystä valtiovarainministeriltä.

”Sosialidemokraattien vaihtoehto: vero, vero, vero, kun taas hallitus pyrkii pitämään verotuksen kohtuullisena. Te väitätte, että hyväksytte koko sopeutusmäärän, minkä hallitus on tehnyt, mutta valitettavasti se ei näy näissä toimissanne”, Purra sanoi.

”Yritystuilla ja muilla taikaseinillä ei päästä valitettavasti eteenpäin.”

Purra kuvaili opposition arvostelleen myös ”osin johdonmukaisellakin tavalla” sitä, että hallituksella ei ole verosopeutusta työkalupakissaan.

”No nyt on. Mutta sekään ei teille kelpaa”, Purra sanoi.

Lisäksi valtiovarainministeri sanoi opposition ”valittaneen”, ettei kaikkein hyvätuloisimmille aseteta minkäänlaisia kiristyksiä.

”No nyt sinnekin tulee näitä. Ei sekään kelpaa.”

Yritystuet ja harmaa talous tuntuvat Purran mukaan olevan opposition ”suosikkipakissa”.

”Ihme kyllä, nämä toimet harvemmin etenevät, kun samat puolueet ovat hallituksessa. Ja tämäkään ei ole suorastaan piikki teidän suuntaan, vaan tässä kukin puolue voi harjoittaa itsereflektiota, ihan riippumatta siitä, sijaitseeko hallituksessa vai oppositiossa”, hän piikitteli.

Osansa saivat myös keskustan esittämät rakenteelliset uudistukset eläkejärjestelmään, joiden vaikutukset ulottuvat Purran mukaan kymmenien vuosien päähän.

”Niillä ei ole saatavilla vastaavaa hyötyä tällä hetkellä, ainakaan merkittävää kanavointia, jota joku kutsui eläkeryöstöksi.”

2024-05-07T13:47:39Z dg43tfdfdgfd