SDP-JOHTAJA KääNNYTYSLAISTA: ”MEILLä EI OLE LUOTTOA” – TILANNE ”NäYTTää HYVIN VAIKEALTA”

Hallitus tarvitsee SDP:n tuen käännytyslaille saadakseen sen läpi eduskunnasta. SDP on valmis katsomaan lakia avoimesti, mutta sillä ei ole luottoa oikeistohallituksen ihmisoikeuspolitiikkaan, sanoo Tytti Tuppurainen.

Eduskunnassa odotetaan nyt kiihkeästi sitä, milloin sisäministeriö saa annettua niin kutsutun käännytyslain eduskunnalle. Lakiesitys on edelleen valmistelussa lausuntokierroksen jälkeen, vaikka se olisi tarkoitus käsitellä eduskunnassa kiireellisenä vielä kevätistuntokaudella.

Laki mahdollistaisi turvapaikkahakemusten vastaanoton keskeyttämisen, Suomeen pyrkivien maahantulon estämisen sekä poistamisen maasta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) kertoi Uudelle Suomelle tiistaina, että aikoo kutsua kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat viikon sisällä kokoukseen, jossa lakiesityksen sisältöä käydään läpi. Orpo tapasi puheenjohtajat lain tiimoilta jo kuukausi sitten.

Käännytyslaki halutaan tehdä poikkeuslakina, jolloin sen taakse tarvitaan 5/6 kansanedustajista. Toisin sanoen kokoomus tarvitsee SDP:n ja keskustan tuen, jotta laki menisi läpi.

”Kutsun puheenjohtajat koolle ennen kuin hallitus tekee päätöksen. Tällä haluan alleviivata parlamentaarista yhteyttä tässä asiassa”, Orpo sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoo, että esityksen saaminen eduskuntaan ”näyttää hallitukselle hyvin vaikealta”.

”Lausuntokierrokselta tuli sen verran vahvaa palautetta tälle alkuperäiselle lakiluonnokselle, että varmasti hallitus haluaa tiettyjä kriteereitä tarkentaa, mitkä liittyvät yksittäisten rajavartiotyöntekijöiden oikeusturvaan ja siihen, miten vuorovaikutustilanne rajalla järjestetään”, Tuppurainen kommentoi tiistaina eduskunnassa.

LUE MYÖS:

Hallituksen ”käännytyslaille” murskakritiikkiä – Asettaisi rajavartijat ”kohtuuttomaan ja mahdottomaan tilanteeseen”

Päänvaivaa hallitukselle on aiheuttanut nimenomaan rajavartijoiden asema. Alkuperäisessä lakiluonnoksessa olisi jäänyt yksittäisen virkamiehen vastuulle arvioida, onko turvapaikanhakija niin haavoittuvassa asemassa, että hänen hakemuksensa pitäisi käsitellä poikkeuslaista huolimatta. Lisäksi nousi esiin huoli siitä, että yksittäiset rajavartijat joutuisivat lakia noudattaessaan rikkomaan kansainvälisiä sopimuksia, joiden kanssa käännytyslaki on ristiriidassa.

”Vaikka tilanne rajalla on rauhallinen, tuskin tarve laatia tämäntyyppistä lainsäädäntöä on minnekään kadonnut. Kysymys on siitä, voimmeko me edelleenkään luottaa Venäjään. Mielestäni me emme voi luottaa Venäjään. Kaikki viittaa siihen, että Venäjä tulee jatkamaan painostusyrityksiään”, Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen kertoo vierailleensa maanantaina puhemiesvaltuuskunnassa Liettuassa ja käyneensä asiasta keskusteluja maan pää- sekä ulkoministerin kanssa.

”Heillä on sama tilannekuva, eli tämä maahanmuuttajien välineellistäminen, heidän käyttäminen painostuksessa eurooppalaisia maita, Nato-maita kohtaan, se tulee jatkumaan”, hän kertoo.

”Oikeusvaltiossa olisi hyvä olla lainsäädäntö tätä varten ja nyt on Orpon-Purran hallituksella vastuu viimeistellä näitä pykäliä ja me katsomme sitten täällä eduskunnassa, ovatko ne pykälät sen kaltaisia, joita voimme tukea”, Tuppurainen jatkaa.

Tuppurainen ei edelleenkään suostu kertomaan, mikä SDP:n alustava kanta käännytyslakiin on. Hänen mukaansa puolue katsoo hallituksen esitystä avoimesti ja odottaa perustuslakivaliokunnan arviota.

Tuppurainen kuitenkin huomauttaa, ettei SDP ole antamassa hallitukselle asiassa ”avointa valtakirjaa”.

”Ei meillä myöskään ole luottoa tähän oikeistohallitukseen siinä, millä tavalla ihmisoikeuksia hoidetaan. He ovat valinneet esimerkiksi turvapaikkapolitiikassa hyvin toisenlaisen linjan kuin mitä meillä on liittyen esimerkiksi ulkoistamiseen kolmansiin maihin, eli Ruanda-malliin”, Tuppurainen linjaa.

2024-05-07T14:02:55Z dg43tfdfdgfd