SDP:STä äLäHDYS SUOMEN LINJASTA KOHUTUSSA LUONTOASETUKSESSA: ”KOKOOMUKSEN PITäISI NYT PääTTää”

Suomi on äänestänyt ennallistamisasetuksessa ensin ”ei”, sitten pidättäytynyt äänestämästä ja nyt kanta on jälleen ”ei”.

Sosialidemokraattien kansanedustaja Eveliina Heinäluoma kummastelee Suomen hallituksen toimintaa EU:n ennallistamisasetuksen käsittelyssä.

Hänen mielestään on epäjohdonmukaista, että Suomi aikoo nyt kiristää kantaansa asetukseen.

Suomessa paljon keskustelua herättäneen ennallistamisasetuksen on tarkoitus tuoda sitovia velvoitteita luonnon tilan parantamiseksi eri elinympäristöissä.

Suomi äänesti esitystä vastaan viime kesänä, kun jäsenmaiden neuvosto muodosti siihen kantaansa. Asetus meni kuitenkin tuolloin niukasti läpi neuvostossa.

Asetuksen sisällöstä saavutettiin poliittinen sopu jäsenmaiden neuvoston, europarlamentin ja EU-komission välisissä kolmikantaneuvotteluissa marraskuussa. Niissä asetukseen saatiin erilaisia joustoja, jotka tuovat asetuksen kustannuksia alaspäin ja antavat jäsenmaille valtaa siihen, millä tavalla ennallistamista tehdään.

Kun niin sanotun trilogineuvottelutuloksen hyväksymisestä äänestettiin ensimmäistä kertaa neuvostossa marraskuussa, Suomi pidättäytyi äänestämästä. Tyhjän äänestäminen katsotaan kuitenkin neuvoston määräenemmistöpäätöksissä ei-ääneksi.

Yleensä trilogisovun toinen äänestyskierros on enää muodollisuus. Tällä kertaa Unkari on kuitenkin sekoittanut pakan, sillä se on muuttanut kyllä-äänensä ei-ääneksi.

Nyt EU-puheenjohtajamaa Belgia yrittää etsiä jäsenmaita, jotka voisivat muuttaa mielensä ja äänestää asetuksen puolesta, jotta se saataisiin läpi.

Suomi ei aio tätä tehdä. Ympäristöministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan Suomi aikoo äänestää asetusta vastaan.

Suomen kanta on siis ollut ensin ei, sitten tyhjää ja lopulta taas ei.

Mykkänen totesi maanantaina, että hänen mukaansa on kuitenkin ”epätyydyttävä tilanne”, että lainsäädäntöprosessin viimeisessä vaiheessa ollaan yllätysten keskellä.

”EU-päätöksenteon johdonmukaisuuden ja toimintakyvyn kannalta pitäisi voida luottaa siihen, että kun trilogisopu on saavutettu, se pätee”, Mykkänen sanoi.

Heinäluoma tulkitsee Mykkäsen lausuntoa niin, että hallitus olisi halunnut, että ennallistamisasetus menee muutetussa muodossaan eteenpäin eikä kaadu.

”Tuntuu, että kokoomuksen pitäisi nyt päättää, haluaako se olla aidosti edistämässä vihreää siirtymää”, Heinäluoma sanoo.

Hänen mielestään asetukseen tuli trilogineuvotteluissa niin paljon Suomen toivomia joustoja, että Suomella olisi hyvät perusteet äänestää asetuksen puolesta.

”Tämä tiukentunut linja herättää ihmetystä. Mykkänen peräänkuuluttaa EU:lta johdonmukaisuutta. Minä peräänkuulutan Suomelta itseltään johdonmukaisuutta.”

Heinäluoma vertaa ennallistamisasetusta EU:n rikkidirektiiviin, joka tuli voimaan vuonna 2015. Se koskee laivojen polttoaineen rikkipitoisuutta. Direktiivi sai aikoinaan kovasti kritiikkiä suomalaiselta elinkeinoelämältä.

”Silloin oli hirveät pelottelut siitä, että se tulee Suomelle kauhean kalliiksi. Lopputulos oli kuitenkin kaikkien kannalta hyvä. Itämeren päästöt saatiin alas, terveys parani. Suomalaiset yritykset saivat kilpailuhyötyä siitä, että olivat etunojassa liikkeellä.”

LUE MYÖS:

Traktorimarsseissa voi muhia jättimäinen yllätys – Tästä syystä protestit satavat suoraan Vladimir Putinin laariin
”Tälle pitää tehdä jotain ennen kuin on liian myöhäistä” – EU-vaikuttamisen konkari huolestui Suomen edustuksesta Euroopan koneistossa
Nyt niittaa eduskunta: Suomi äänestää EU:n kohuttua luontoasetusta vastaan – ”Surullista nähdä Suomi Unkarin rinnalla”
Lähes miljardin euron lasku pelästytti Suomessa – Näin on käymässä kohutuille EU-pykälille

2024-03-29T08:15:07Z dg43tfdfdgfd