SUOMEN LUKIOLAISTEN LIITTO KEHOTTAA LUKIOLAISIA ULOSMARSSIIN TORSTAINA

Heli Laakkonen

Suomen Lukiolaisten Liitto kehottaa jokaista lukiolaista ympäri Suomen osallistumaan valtakunnalliseen ulosmarssiin huomenna kello 12.15 alkaen. Ulosmarssi on vastalause hallituksen päätökselle rajata muun muassa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit sen vuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta.

- Olemme saaneet lukiolaisilta paljon yhteydenottoja siitä, kuinka muutos vaikuttaisi heidän koulutuspolkuunsa. Leikkaus voisi johtaa jopa opintojen keskeyttämisiin, sanoo Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai liiton kannanotossa.

Petteri Orpon (kok.) hallitus kertoi viimeviikkoisen kehysriihen tuloksena aikovansa rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit, ylioppilaskokeet ja koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta.

Liiton mukaan leikkaus osuu kaikista kipeimmin niihin nuoriin, joilla on jo valmiiksi vaikeuksia jaksamisen, toimeentulon tai oppimisen kanssa. Se sanoo, että päätös leikata oppimateriaaleista ja samalla koulutuksen rahoituksesta heikentää koko suomalaista lukiokoulutusta.

Liitto toivoo lukioiden henkilökunnalta ymmärrystä ja tukea lukiolaisten yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle. Kiattrakoolchai kertoo STT:lle, että liitto kannustaa keskusteluyhteyteen oman koulun kanssa ja sopimaan esimerkiksi ulosmarssin kestosta henkilökunnan tai rehtorin kanssa.

- Huomio halutaan tuoda siihen, että lukiolaisille ei käy hallituksen päätös koulutusleikkauksista. Riippumatta siitä, kuinka ulosmarssin toteuttaa, me kannustamme siihen, Kiattrakoolchai sanoo.

2024-04-24T09:33:55Z dg43tfdfdgfd