SYNNYTYKSET LOHJAN SAIRAALASSA LOPPUVAT VIIMEISTääN VUONNA 2026

Emmi Tilvis

Husin yhtymähallitus on päättänyt, että synnytykset Lohjan sairaalassa loppuvat. Hus kertoo asiasta tiedotteessaan. Lisäksi Lohjan ja Porvoon sairaaloissa loppuvat öisin ja viikonloppuisin tehtävät leikkaukset.

Muutokset hyväksyttiin tiedotteen mukaan äänestysten jälkeen.

Muutokset Lohjan sairaalassa tapahtuvat viimeistään vuonna 2026. Porvoon sairaalassa muutokset tapahtuvat vuonna 2027. Hus kertoo, että muutosten myötä se pystyy lisäämään suunnitelmallista leikkaustoimintaa Lohjan ja Porvoon sairaaloissa merkittävästi.

Jo aiemmin on kerrottu, että Lohjan sairaalan synnytysosasto suljetaan väliaikaisesti kesällä. Lohjalla ei ole synnytystoimintaa tai yöaikaista leikkaustoimintaa ajalla 17.6.-8.9. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi helmikuussa, että kesän suunnittelussa oli nähtävissä suuria haasteita saada riittävästi lääkäreitä Lohjan sairaalan päivystysrinkeihin.

Cederlöf on pahoillaan

Husin hallituksen RKP-läiset jäsenet Karin Cederlöf ja Elin Blomqvist-Valtonen kertovat yrittäneensä estää Lohjan synnytysosaston sulkemisen.

- Lohjan synnytysosasto on ollut minulle sydämen asia. Olen niin pahoillani kaikkien Länsi-Uudenmaan naisten ja henkilökunnan puolesta, ettemme saaneet hallituksen enemmistön tukea taaksemme, sanoo tiedotteessa Cederlöf, RKP:n Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen edustaja hallituksessa.

Cederlöfin mukaan Lohjan synnytysosasto on ollut Husin alueella ainoa synnytysosasto, jossa on voinut luottaa siihen, että saa palvelua ruotsiksi.

RKP:n Elin Blomqvist-Valtonen esitti, että Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkauttamisesityksestä tehdään laaja vaikutusten arviointi. Esitystä kannatti kokoomuksen Mikko Piirtola.

Asiasta äänestettiin, ja laajan vaikutusten arvioinnin kannalla olivat Piirtolan ja Cederlöfin lisäksi RKP:n Blomqvist-Valtonen, SDP:n Ilkka Taipale ja vasemmistoliiton Anna Vuorjoki.

Suurin osa hallituksesta äänesti kuitenkin ehdotusta vastaan.

Kansanedustajat kritisoivat

Päätöstä lopettaa synnytykset Lohjalla kritisoivat myös kansanedustajat Saara Hyrkkö, (vihr.) Arja Juvonen (ps.) sekä Jussi Saramo (vas.). Hyrkkö on myös Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja Juvonen Länsi-Uudenmaan aluehallituksen jäsen. Saramo taas on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutettu.

Juvonen sanoo tiedotteessaan, että yhtymähallituksen olisi pitänyt selvittää, mitä vaikutuksia päätöksellä on ja lykätä sitä.

- Jorvin sairaalan laajennus valmistuu vuonna 2026, mutta onko synnytysten ruuhkahuippuihin tulossa helpotusta, lisää osastopaikkoja ja synnytyssaleja, kysyy Juvonen.

Vihreiden Saara Hyrkkö pitää hallituspuolueiden ja etenkin RKP:n toimintaa hallituksessa ja Husissa ristiriitaisena.

- Jos kokoomusjohtoinen hallitus, jossa RKP on mukana, sallisi hyvinvointialueille ja Husille muutaman vuoden lisäaikaa saada taloutensa tasapainoon eikä puskisi jatkuvasti uusia säästöpaineita alueiden niskaan, alueilla voitaisiin äkkijyrkkien leikkausten sijaan hakea kestävämpiä keinoja hillitä kustannusten kasvua, sanoo Hyrkkö tiedotteessaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo on huolissaan sairaalan työntekijöistä.

- Työvoimapulaa Helsingissä ei voi ratkoa siirtelemällä ihmisiä paikasta toiseen heiltä itseltään kysymättä. Työntekijät eivät halua lähteä muun Uudenmaan sairaaloista pääkaupunkiseudulle, Saramo sanoo tiedotteessaan.

Hus aikoo sopeuttaa talouttaan vuosina 2025-2027 yhteensä vähintään 225 miljoonalla eurolla.

2024-05-06T10:06:14Z dg43tfdfdgfd