KULTTUURIALAN AMMATTILAISTEN MääRä LASKI VIIME VUONNA

Antti Haavisto

Kulttuuriammateissa työskentelevien määrä laski viime vuonna, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreesta katsauksesta. Päätyönään kulttuuriammateissa työskenteli viime vuonna noin 130 000 ihmistä, mikä on yli 5 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kulttuuritoimialoilla päätoimisesti työskentelevien lukumäärä sen sijaan pysyi ennallaan 110 000 ihmisen tuntumassa.

Tilastokeskuksen mukaan kulttuurialojen työllisyys oli edelleen alhaisemmalla tasolla kuin ennen koronapandemiaa. Vuoden 2019 tilastojen mukaan kulttuuriammateissa oli tuolloin lähes 140 000 ihmistä ja kulttuuritoimialoilla työskenteleviä lähes 119 000.

Kulttuuriammattilaiset korkeasti koulutettuja

Työvoimatutkimuksen mukaan kulttuuriammateissa päätyönään työskentelevistä 64 prosenttia oli korkeasti koulutettuja ja toisen asteen koulutus oli noin kolmanneksella. Muissa ammateissa korkea-asteen koulutus oli 41 prosentilla, ja prosentuaalisesti saman verran oli toisen asteen koulutuksen saaneita.

Neljännes kulttuurialan ammattilaisista toimi viime vuoden tilastojen mukaan yrittäjinä, kun muissa ammateissa yrittäjien osuus oli 13 prosenttia. Toisaalta kulttuuriammatissa päätyönään toimivista 61 prosenttia teki työtä palkansaajana pysyvässä työssä, kun muissa ammateissa vastaava luku oli 73 prosenttia.

Määräaikaisten työsuhteiden määrässä ei kulttuurialalla ja muissa ammateissa ollut juurikaan eroa. Kulttuuriammateissa määräaikaisuuksien osuus oli 13 prosenttia ja muilla aloilla 14 prosenttia.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa haastateltavan toimiala määräytyy työnantajan tai oman yrityksen toimialan mukaan ja ammattitieto pohjaa haastateltavan omaan ilmoitukseen. Yrittäjien ja palkansaajien lisäksi kulttuuriammattilaisiin lukeutuu muun muassa freelancereita ja apurahoilla työskenteleviä.

2024-04-23T08:46:56Z dg43tfdfdgfd