USA:N VAALEISSA YKSI LOPPUTULOS ON JO VARMA – JA KAIKKI KäRSIVäT

Yhdysvalloissa kansakunta on jakautunut, mutta yhdestä asiasta he ovat yhtä mieltä, kirjoittaa Kalifornian-kirjeenvaihtaja Veera Honkanen.

Yhdysvalloissa on herätty kysymään, kuinka on mahdollista, että tulevissa presidentinvaaleissa ehdolla ovat jälleen kerran Joe Biden ja Donald Trump.

Yksi syy on esivaali- ja vaalipiirijärjestelmässä, joka vahvistaa kansakunnan kahtiajakoa ja nostaa esiin kandidaatteja, joille ei ole laajaa tukea.

Tämä pätee myös kongressivaaleihin. Suurimmassa osassa vaalipiireistä lopputulos on tiedossa jo etukäteen: kaupungeissa voitto menee demokraateille, maaseudulla republikaaneille. Fair Vote -järjestö ennusti vuoden 2020 kongressivaalien lopputuloksen 99,7 prosentin tarkkuudella ennen kuin vaaleja oli edes järjestetty.

Vaalijärjestelmän uudistamisen puolesta puhuu poliitikko, yrittäjä Nick Troiano, jonka tuoretta kirjaa ”The Primary Solution” voi suositella kaikille Yhdysvaltain politiikasta kiinnostuneille.

Toinen ajankohtainen, samaa teemaa käsittelevä kirja on The Atlanticin toimittajan McKay Coppinsin kirjoittama Mitt Romneyn elämänkerta ”Romney: A Reckoning”.

Kaikki häviävät

Molemmat kirjat selventävät, miten Yhdysvaltain politiikasta on tullut yhä kärjekkäämpää. Troianon mukaan nykytilanteesta kärsivät kaikki: äänestäjät, kansakunta ja puolueet itsekin.

Sekä demokraattien että republikaanien näkemykset toisistaan ovat hapantuneet, selviää Pew-tutkimuslaitoksen datasta. Kun vuonna 2016 noin puolet republikaaneista ja kolmasosa demokraateista piti vastapuolta moraalittomampana verrattuna muihin amerikkalaisiin, vuonna 2022 osuudet olivat 72 prosenttia ja 63 prosenttia.

Kansalaisia kuitenkin yhdistää syvä tyytymättömyys politiikkaan. Vuoden 2023 tutkimuksen mukaan 89 prosenttia amerikkalaisista kokee olevansa vihainen vähintään joskus politiikkaa ajatellessaan. 90 prosenttia kertoo olevansa politiikkaan väsynyt vähintään silloin tällöin.

”Esivaalijärjestelmä vahvistaa kahtiajakoa.”

Kansa olisi valmis muutoksiin, mutta järjestelmä ei siihen taivu. Esivaaleissa äänestää vain pieni osa äänioikeutetuista, sillä osa osavaltioista ei takaa äänestysoikeutta rekisteröitymättömille äänestäjille.

Troainon mukaan tämä tarkoittaa, että noin 30 miljoonaa ”itsenäistä” äänestäjää 24 osavaltiossa ja Washington D.C:ssä on suljettu ulos presidenttipelin esivaaleista.

Kaikkiaan noin puolet yhdysvaltalaisista määrittelee itsensä poliittisesti itsenäiseksi. Tämä ryhmä ratkaisee marraskuussa sen, kenestä tulee seuraava Yhdysvaltain presidentti. Yksi seuraus on kuitenkin jo selvä: iso osa kansalaisista on lopputulokseen tyytymätön.

2024-05-06T17:14:52Z dg43tfdfdgfd