”UUDEN UNKARIN” RIITA EU:N KANSSA UUSILLE KIERROKSILLE: ”VAHVISTAA VENäJä-MIELISIä”

Pitkällä aikavälillä Slovakian tilanne voi vaikuttaa koko EU:n tasapainoon vahvistamalla Venäjä-mielisyyttä, tutkijat analysoivat.

Slovakian oikeistopopulistinen hallitus ei aio taipua Euroopan komission painostukseen. Komissio uhkasi jo noin kuukausi sitten Slovakiaa EU-varojen jäädyttämisellä, jos maa ei noudata oikeusvaltioperiaatetta.

Slovakian hallituksen ja komission välejä hiertää erityisesti Slovakian rikoslain uudistus, joka tarkoittaisi muun muassa erityissyyttäjänviraston lakkauttamista ja leikkaisi tiettyjen vakavien rikosten, mukaan lukien korruption, rangaistuksia ja vanhentumisaikoja.

Slovakian pääministeri Robert Fico laittoi kiistellyn uudistuksen tauolle maaliskuussa turvatakseen maansa EU-rahat. Nyt hän kuitenkin ryöpyttää Euroopan komissiota. Ficon mukaan oikeusvaltiorikkomuksiin syyllistyi maan edellinen hallitus, ei istuva.

”Olemme päättäneet, että reagoimme tähän pimeään aikaan uusilla laeilla eli uudistamalla rikoslakia ja lakkauttamalla erityissyyttäjänviraston. Johdamme erittäin kovaa ammatillista ja poliittista keskustelua oikeusvaltioperiaatteesta, jossa puolustamme näkemyksiämme", hän sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Fico syyttää Euroopan komissiota siitä, että se aikoo reagoida EU-varojen jäädyttämisellä Slovakian parin viikon takaisten presidentinvaalien tulokseen ”poliittisista syistä”. Slovakian uusi presidentti on nykyistä hallituskoalitiota edustavan Hlas-puolueen entinen puheenjohtaja Peter Pellegrini.

Politiikan tutkijoiden mukaan Pellegrinin voitto täydentää Slovakian nationalistisen käänteen, ja aktivoi kaikki hälytyskellot Euroopan unionissa. Hänen voittonsa arvioidaan vahvistavan pääministeri Ficoa, ja ruokkivan komission huolia oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta.

Esimerkiksi Italian ulkopoliittinen instituutti ISPI huomauttaa analyysissään, ettei ole sattumaa, että Pellegrinin ensimmäinen onnittelija oli Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

”Pellegrinin valinnan myötä Slovakia vahvistaa liittoa Orbánin Unkarin kanssa, mikä tuo monia ongelmia Brysseliin ja millä on merkittäviä vaikutuksia koko Euroopan turvallisuusarkkitehtuuriin. Slovakia vahvistaa nyt EU:n Venäjä-mielistä oppositiota Pitkällä aikavälillä tilanne voi vaikuttaa koko EU:n tasapainoon legitimoimalla Venäjä-mielisyyttä, jota on jo useissa äärioikeistolaisissa poliittisissa muodostelmissa”, ISPI:n tutkijat analysoivat.

LISÄÄ AIHEESTA:

Putinistit saivat jo erävoiton Italiassa – Perustuslain tuntija varoittaa EU:n ”uudesta Unkarista”
Italian ikävä Ukraina-asenne paljastui nyt kaikille – Putinistit ja Trumpin kannattajat painostavat niin kovaa, että seuraukset voivat olla kylmät
Ukraina-tuen suurin ongelma on aivan muu kuin Saksa ja Scholz – Tämä EU-suurmaa pistää silmään
Putinistien uhmaamisesta voi tulla kohtalokas lasku – Giorgia Meloni on nyt pahassa välikädessä
Putinistit aloittivat massiivisen vyörytyksen, jolla voi olla todella kylmät seuraukset Ukrainalle

2024-04-20T05:34:02Z dg43tfdfdgfd