UUSI TIETO: KOHUTTUUN LAKKOLAKIIN ONKIN TULOSSA 12 KUUKAUDEN SääNTö – NYT TULI LAUSUNTO AIKAISTAMISESTA

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta esittää hallituksen työrauhaesitykseen 12 kuukauden aikarajaa, jonka jälkeen poliittista työtaistelua voisi jatkaa saman tavoitteen saavuttamiseksi. Valiokunta katsoo myös, ettei estettä lakien aikaistamiselle ole.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö työtaisteluoikeuden rajoittamista koskevasta lainsäädännöstä on valmistunut perjantaina.

Valiokunta ehdottaa muutoksia hallituksen esitykseen, kertoo eduskunnan tiedote. Itse mietintöä ei ole vielä julkaistu.

Paljon keskustelua on herättänyt se, pyrkivätkö hallituspuolueet aikaistamaan työrauhalainsäädännön voimaantuloa. Lait on hallituksen esityksen mukaan tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2024. Valiokunta kertoo viittaavansa mietinnössään ”kuulemisissa todettuun tarpeeseen saattaa lait voimaan mahdollisimman pian ja katsoo, ettei estettä lakien voimaantulon aikaistamiseen ole”.

”Poliittisia työtaisteluita koskevaan sääntelyyn valiokunta ehdottaa lisättäväksi 12 kuukauden aikarajan, jonka kuluttua työtaistelun toimeenpaneva yhdistys voi jatkaa aiemmin järjestämäänsä poliittista työtaistelua saman tavoitteen saavuttamiseksi. Lisäksi valiokunta ehdottaa täydennettäväksi edellytyksiä, joiden mukaan työnantaja voi kuitata lainvastaiseksi todettuun työnseisaukseen osallistuneen työntekijän palkasta 200 euron seuraamusmaksu”, valiokunta tiedottaa.

Hallitus esitti, että poliittinen työtaistelu rajattaisiin vuorokauteen ja että sama taho ei voisi järjestää samasta asiasta useita työtaisteluita. Hallitus haluaa myös rajata tukilakkoja niin, että ne asetettaisiin suhteellisuusarvioinnin ja työriitalain mukaisen ilmoitusvelvollisuuden kohteeksi.

LUE LISÄÄ:

Oppositiosta raju avautuminen lakkolakien valmistelusta: ”Kansanedustajia kohdellaan kuin rodeopellejä”
Tämä on ay-liikkeen raivostuttaneen paketin tilanne nyt – Kokoomuslainen kertoo, miksi iso neuvottelu olisi turha
Jättilakkojen takana kaksi isoa kiistaa – Hallitus on viemässä SAK:lta tehokkaan, järkyttävän kalliin aseen

Valiokunta hyväksyi myös lausuman, joka edellyttäisi hallitusta arvioimaan työrauhalainsäädäntöön tehtyjen muutosten sukupuolivaikutuksia ja antamaan arvioinnista selvityksen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle vuoden 2027 loppuun mennessä.

Valiokunnan mietintöön jätettiin kaksi vastalausetta, eduskunnan tiedotteessa kerrotaan. Valiokunnan oppositioedustajat SDP.stä, vihreistä ja vasemmistoliitosta esittävät lakkolakien hylkäämistä kokonaan.

2024-04-19T09:33:39Z dg43tfdfdgfd