UUTISSUOMALAINEN: YLI 1 400 KORJANNUT JURIDISEN SUKUPUOLENSA VUODEN AIKANA

Iiro-Matti Nieminen

Yli 1 400 ihmistä on korjannut juridisen sukupuolensa uuden translain ensimmäisen voimassaolovuoden aikana, kertoo Uutissuomalainen. Asia käy ilmi Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tiedoista.

Laki sukupuolen vahvistamisesta tuli voimaan viime vuonna 3. huhtikuuta. DVV:lle on saapunut translain uudistuksen jälkeen lähes 2 200 hakemusta juridisen sukupuolen vahvistamiseksi. Ennen lakiuudistusta määrä oli noin 200 hakemusta vuodessa.

Lakiuudistuksen jälkeen tehdyistä hakemuksista osa on edelleen vireillä ja osa on rauennut. Kielteisiä päätöksiä sukupuolen vahvistamisesta on tehty alle kymmenen.

Uuden lain mukaan juridisen sukupuolen voi korjata hakemuksella, joka sisältää selvityksen siitä, että hakija kokee kuuluvansa pysyvästi toiseen sukupuoleen. Aiempi laki edellytti hakijalta lääketieteellistä selvitystä ja lisääntymiskyvyttömyyttä.

Juridisen sukupuolen korjaamisen edellytyksenä on myös, että henkilö on täysi-ikäinen ja Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa.

Kun hakijan sukupuoli on vahvistettu, sukupuolta koskeva tieto korjataan väestötietojärjestelmään ja henkilötunnus muuttuu. Esimerkiksi asevelvollisuus määräytyy vahvistetun sukupuolen mukaan.

Vanhemmuusnimikkeen muuttamista voi hakea sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen. Vanhemmuusnimike on väestötietojärjestelmään merkitty tieto siitä, onko vanhempi lapsen isä vai äiti.

Sukupuolen voi vahvistaa vain naiseksi tai mieheksi. Tämä johtuu siitä, että väestötietojärjestelmään voidaan merkitä sukupuoleksi vain nainen tai mies. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Seta on vaatinut Suomeen kolmatta juridista sukupuolikategoriaa.

2024-03-29T07:36:01Z dg43tfdfdgfd