VALTIOJOHTO KESKUSTELI VENäJäLTä TULEVASTA GPS-HäIRINNäSTä

Iiro-Matti Nieminen, Terhi Riolo Uusivaara

Presidentti Alexander Stubb ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva) keskustelivat perjantaina Venäjältä tulevasta gps-häirinnästä.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Suomi jatkaa läheistä yhteydenpitoa asiasta Nato-liittolaisten ja EU-kumppanien kanssa.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) kommentoi gps-häirintää ministeriön tiedotteessa.

- Otamme gps-häiriöt vakavasti ja seuraamme niitä tarkasti. Teemme tiivistä yhteistyötä muun valtionhallinnon kanssa turvallisuuden takaamiseksi, hän sanoi.

- On tärkeää, että muuttunut turvallisuustilanne huomioidaan myös lentoliikenteessä ja sen suunnittelussa. Näin olemme toimineet ja huolehdimme omalta osaltamme kansallisesta turvallisuudesta liikenteen ja viestinnän saralla.

Finnair kertoi maanantaina, että se keskeyttää Helsingin ja Viron Tarton väliset lennot kuukauden ajaksi. Finnairin mukaan alueella esiintyvä gps-häirintä voi estää lentokoneen lähestymisen ja laskeutumisen Tarton lentokentälle.

Viime viikolla kaksi Finnairin lentoa joutui kääntymään takaisin Helsinki-Vantaalle, koska gps-häirintä esti lähestymisen Tarttoon.

Lentojen keskeytyksen aikana Tarton lentoasemalle on tarkoitus rakentaa lähestymismenetelmät, jotka mahdollistavat lentojen turvallisen operoinnin ilman gps-signaalia.

Traficom: Suomessa turvallista lentää

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom toteaa omassa tiedotteessaan, että Suomeen ja Suomessa on edelleen turvallista lentää. Viraston mukaan gps-häiriöillä ei ole ollut vaikutuksia lentojen turvalliseen suorittamiseen, sillä varsinkin nykyaikaisissa liikennelentokoneissa on useita vaihtoehtoisia navigointijärjestelmiä. Lisäksi lennonjohto antaa tarvittaessa navigointiapua.

- Gps-häiriöt vaikuttavat enemmänkin liikenteen suunnitteluun ja sujuvuuteen sekä matkustajien aikatauluihin kuin turvallisuuteen, sanoo pääjohtaja Jarkko Saarimäki.

Virasto huomauttaa, etteivät gps-häiriöt ole ilmailulle uusi ilmiö, vaan niitä on esiintynyt jo parinkymmenen vuoden ajan.

Traficomin kerrotaan kuitenkin saaneen kuluvan vuoden aikana kasvavassa määrin ilmoituksia gps-häiriöistä ilma-aluksista Suomen ulkopuolelta ja myös Suomen alueelta. Viraston mukaan häiriöt voimistuivat, kun Ukrainan dronehyökkäykset Venäjän energiainfrastruktuuria kohtaan alkoivat tammikuussa 2024.

- On mahdollista, että nykyisin ilmailussa havaittavat häiriöt ovat sivuvaikutusta Venäjän omasuojasta. Käytännössä omasuojahäirinnällä pyritään estämään GNSS:n tai matkaviestintaajuuksien avulla ohjattavien dronejen navigointi ja ohjaus. Häirintä ei ole pysynyt pelkästään Venäjän rajojen sisäpuolella, vaan se on kantautunut myös Suomen alueelle, tiedotteessa todetaan.

Tp-utva keskusteli myös harjoitustoiminnasta

Tp-utva keskusteli perjantaina myös Puolustusvoimien osallistumisesta kansainväliseen harjoitustoimintaan.

Valtioneuvoston mukaan Suomen Nato-jäsenyys, syvenevä puolustusyhteistyö keskeisten liittolaisten kanssa sekä turvallisuusympäristössä tapahtunut merkittävä muutos vaikuttavat Puolustusvoimien kansainväliseen harjoitustoimintaan.

- Harjoitustoiminnan luonne on muuttunut, ja liittolaiset harjoittelevat Suomessa yhä useammin. Harjoituksilla vahvistetaan liittokunnan ja Suomen puolustusta sekä lisätään liittolaisten tuntemusta pohjoisen toimintaympäristöstä, tiedotteessa sanotaan.

2024-05-03T11:09:51Z dg43tfdfdgfd