VENäJäN UUSI HYöKKäYS NäYTTää JO ALKANEEN JA VLADIMIR PUTIN VOI AJAA NATON KRIISIIN, ARVIOI TUTKIJA

Venäjän alkuvaiheessa oleva uusi hyökkäys voi Andrew A. Michtan mukaan ”luoda puolustusliitto Natolle kriisin, joka on paljon suurempi kuin nyt käynnissä oleva nurina siitä, kuka auttaa Ukrainaa eniten”.

Turvallisuusasiantuntija, entinen Yhdysvaltain laivastoakatemian professori ja ajatushautomo Atlantic Councilin tutkija Andrew A. Michta arvioi, että Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa voi olla edessä ratkaisun hetki seuraavien parin kuukauden aikana.

Michta perustaa näkemyksensä sille, että Venäjä on saanut viime aikoina voittoja etulinjassa ja toisaalta Yhdysvaltojen jättimäinen apupaketti Ukrainalle eteni viimein oltuaan kongressin edustajainhuoneessa jumissa kuukausien ajan.

”Venäjän hyökkäys näyttää jo olevan alkuvaiheissaan”, hän kirjoittaa Atlantic Councilin verkkosivuilla.

Entinen puolustusvoimain komentaja, kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok) arvioi niin ikään Uuden Suomen haastattelussa, että Venäjä todennäköisesti yrittää kiihdyttää välittömästi hyökkäystään. Hän arvioi Uudelle Suomelle myös Yhdysvaltain apupaketin merkitystä.

LUE HAASTATTELU:

Venäjän hyökkäys voi kiihtyä välittömästi, sanoo Jarmo Lindberg – ”Ylämäki kasvaa” pian ja sotatilanne muuttuu varmasti

Venäjän on arvioitu aloittavan keväällä tai kesällä suurhyökkäyksen, jonka voimakkuuden aste on ollut kuitenkin arvoitus. Ukraina on viime aikoina ollut puolustustaistelussaan pinteessä, kun lännen aseapu on jumittanut ja Venäjällä on taistelussa resurssiylivoima. Isompaa läpimurtoa Venäjä ei ole toistaiseksi pystynyt tekemään.

Venäjän alkuvaiheessa oleva uusi hyökkäys voi Michtan mukaan ”luoda puolustusliitto Natolle kriisin, joka on paljon suurempi kuin nyt käynnissä oleva nurina siitä, kuka auttaa Ukrainaa eniten”.

Michta uskoo, että Venäjän suurhyökkäys osuu samaan ajankohtaan kuin Naton seuraava huippukokous, joka järjestetään Washingtonissa heinäkuussa. Michta arvelee, että presidentti Vladimir Putinin tarkoituksenakin on pyrkiä ajoittamaan Venäjän suuri hyökkäys huippukokouksen aikaan, jotta voisi nöyryyttää Natoa.

Michta kysyy nyt, mikä merkitys tällä skenaariolla olisi Yhdysvaltain istuvan presidentin Joe Bidenin pyrkimyksille jatkaa presidenttinä. Yhdysvaltain marraskuisten presidentinvaalien nähdään olevan ratkaiseva tekijä Ukrainan kohtalon suhteen. Jos Venäjä saisi aikaan läpimurron, vastaehdokas Donald Trump käyttäisi sitä hyväkseen vaalitaistossa, Michta kirjoittaa.

LUE LISÄÄ:

Donald Trump teki yllättävän peliliikkeen – ”Täydellinen sekasorto” repesi
Professori: Tätä Donald Trumpin voitto tarkoittaisi Natolle ja Ukrainalle –”Nykyinen vaara ei salli näin pitkää siirtymää”

Michtan mielestä Bidenin hallinnon linja voisi muuttua niin, että Ukrainalle tarjottaisiin kaikki, mitä se tarvitsee Venäjän voittamiseksi. Ukraina-visiosta tulisi hänen mielestään käydä vakava keskustelu Yhdysvaltojen ja sen Euroopan-liittolaisten kesken.

2024-04-25T07:30:02Z dg43tfdfdgfd