WINDOWS95MANIN VäHäPUKEISUUS EI MIELLYTä KAIKKIA – "TOIVON, ETTä SITä EI KOETTAISI NIIN UHKAAVANA"

Maiju Ylipiessa

Suomen viisuedustaja Windows95man odotti Malmössä maanantaina iltapäivällä jo ensimmäistä näytön paikkaa eli pääsyä yleisön eteen.

- Kivaa! On ollut vähän odottelua tässä, että pääsee vetämään, Windows95man eli Teemu Keisteri kuvaili tunnelmiaan STT:lle muutamaa tuntia ennen ensimmäisen semifinaalin ensimmäistä yleisöharjoitusta.

- Kyllä se yleisö kuitenkin tuo meille sen paremman fiiliksen. Tätä on odotettu täällä nyt yhdeksän päivää, sanoi kappaleen solisti Henri Piispanen.

Sunnuntaina pidettyä avajaisseremoniaa on kuvailtu mediassa harvinaisen huonosti toteutetuksi. Keisteri harmittelee, että turvallisuussyistä fanit pidettiin etäisyyden päässä.

Windows95man toi turkoosille matolle kuitenkin kaivattua piristystä, kun Keisteri ja Piispanen saapuivat median eteen savuavan farkkumunan sisällä.

"Homma on nyt sanottu ja kirja kiinni"

UMK-voiton jälkeen artistit ottivat aikalisän miettiäkseen, lähtevätkö he edustamaan Suomea Euroviisuihin. Ovatko he nyt tyytyväisiä siihen, että päättivät lähteä?

- Ollaan todellakin. Tuntuu, että siinä vaiheessa kun konkreettisesti on täällä, pystyn kuitenkin levittämään sitä ilosanomaani taiteeni kautta, Keisteri sanoo.

UMK:n jälkeen Keisteri ja Piispanen sanoivat, että Euroopan yleisradioliitto EBU:n tulisi heidän mielestään sulkea Israel pois kilpailusta, ja että he käyttävät omaa asemaansa kohdistaakseen painetta päätösvaltaa pitävään EBU:un. Kokevatko he, että he ovat nyt artisteina päässeet vaikuttamaan asiaan?

- Kyllä me tehtiin montakin statementia ja sanottiin niissä, mitä me ollaan asiasta mieltä, Keisteri sanoo.

Israelin osallistumista on vastustettu maan Gazassa käymän sodan vuoksi. Maaliskuussa yhdeksän maan viisuedustajat allekirjoittivat lausunnon, jossa toivotaan tulitaukoa Gazaan. Allekirjoittajiin kuului myös Windows95man.

- Sen jälkeen päätettiin, että homma on nyt sanottu ja kirja kiinni. Tämä on niin iso asia, että loppuaika on nyt keskitytty meidän esitykseen ja biisin vetämiseen ja käytetty kaikki energia sen tekemiseen, Keisteri sanoo.

"Lapset ja mummelit ovat ymmärtäneet"

Windows95manin edustuskappale on No Rules, mutta Euroviisuissa meno on ollut enemmän "yes rules", Keisteri kuvailee.

- Mutta kun pääsee siitä ajatuksesta, sitten on ihan sama mitä sääntöjä sieltä tulee, hän sanoo.

- Se tavallaan jopa motivoi tekemään vahvemmin sitä mitä itse osaa, eli laulamaan ja esiintymään, Keisteri sanoo viitaten ensin Piispaseen, sitten itseensä.

Artistin esiintyminen pienenpienissä alushousuissa on herättänyt myös negatiivisia reaktioita. Sosiaalisessa mediassa jotkut ovat olleet sitä mieltä, ettei esitys ole sovelias viisulavalle.

Mitä Keisteri ajattelee tällaisista kommenteista?

- Toivon, että sitä ei koettaisi niin uhkaavana. Välillä tuntuu, että sitä verrataan johonkin actionleffan väkivaltaan. Koska koko sanomani perustuu iloon, se on tosi hämmentävää, että tulee tuollaista reaktiota, Keisteri pohtii.

- Lapset ja mummelit ovat ainakin tosi hyvin ymmärtäneet sanomani. Aikuiset voisivat ottaa mallia siitä.

Windows95manin suosio Euroopassa mitataan ensimmäisen kerran tiistai-iltana, kun Suomi hakee semifinaalista paikkaa lauantain finaaliin..

Mikä artisteille olisi itselleen Euroviisuissa tärkeintä saavuttaa?

- Että jotkut Eurooppa-etiketit tavallaan sortuisivat. Että otettaisiin vähän iisimmin, ei oltaisi aina niin kankeana. Että se toisi iloa Eurooppaan, Keisteri toivoo.

- Juuri näin. Mahdollisimman monelle, Piispanen säestää.

2024-05-06T13:23:28Z dg43tfdfdgfd