XI JA MACRON ESITTIVäT MAAILMANLAAJUISTA ASELEPOA – KIINAN PRESIDENTTI TYRMäSI LäNNEN UKRAINA-SYYTöKSET

Kiinan ja Ranskan johtajat vaativat tulitaukoa niin Ukrainaan kuin maailmanlaajuisesti Pariisin olympialaisten ajaksi, mutta mikään Ukrainan rintamalla ei viittaa tämän toteutumiseen. Xin harvinaisen vierailun tulokset näyttävät laihoilta, maailmalla tulkitaan.

”Olympiatauko” sotimiseen oli esillä, kun Kiinan presidentti Xi Jinping ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron esiintyivät medialle kiinalaisjohtajan aloittaessa harvinaisen Euroopan-kiertueensa Ranskasta maanantaina.

Kaksikko esitti maailmanlaajuista aselepoa niin Ukrainaan kuin muuhunkin sotimiseen Pariisin olympialaisten ajaksi heinä–elokuussa.

”Maailma on kaukana rauhallisesta ja YK:n [turvallisuusneuvoston] pysyvänä jäsenenä Kiina peräänkuuluttaa maailmaanlaajuista aselepoa olympiakisojen ajaksi”, Xi sanoi muun muassa Politicon mukaan.

Macron kiitti Kiinan johtajaa tuesta aiemmalle omalle esitykselleen aselevosta.

”Ehkä tämä voisi olla tilaisuus edistää kestävää ratkaisua [Ukrainan konfliktiin] kansainvälisten lakien mukaisesti”, Macron sanoi Politicon mukaan Ukrainan sotaan viitaten.

Minkäänlaista merkkiä siitä, että aselepoon olisi valmiutta Ukrainan rintamalla, ei kuitenkaan ole, Politico huomauttaa. Venäjä pyrkii parhaillaan käyttämään hyväkseen Ukrainan ammus- ja muuta pulaa ja hyökkää voimalla Itä-Ukrainassa.

Macronin ja Xin kerrotaan keskustelleen myös Kiinan tuesta hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle, jonka kanssa Kiina on julistanut ”rajoittamattoman kumppanuuden”. Kiinan ja Venäjän välinen kauppa on sodan aikana kasvanut – joskin aivan viime aikoina näkyvissä on ollut käänne toiseen suuntaan – ja yhdysvaltalaisviranomaiset ovat viime viikkoina esittäneet huolia etenkin niin sanottujen kaksikäyttötuotteiden viennistä Kiinasta Venäjälle. Tämä vienti mahdollistaa Venäjän sotateollisuuden toiminnan jatkumista.

LUE MYÖS:

Venäjän sotakassaan isketään nyt niin kovaa, että liittolaisetkin pelästyivät – Kremliä uhkaa ”todella hankala tilanne”

Macron sanoi toivottavansa tervetulleeksi Kiinan ”sitoumuksen” olla toimittamatta Venäjälle aseita ja ”hallita tarkasti kaksikäyttötuotteiden vientiä”. Ranskan presidentin mukaan Xin puheet asiasta olivat rauhoittavia.

Xi sen sijaan kävi vastaiskuun länsimaiden sille esittämiä syytöksiä kohtaan, amerikkalaiskanava CNN raportoi. Xin mukaan Ukrainan läntiset tukijat keskittyvät liikaa Kiinan rooliin Venäjän liittolaisena.

”Kiina ei ole tämän kriisin luoja, ei myöskään osapuoli eikä osallinen. Mutta emme ole myöskään sivustakatsoja vaan olemme aktiivisesti mukana pyrkimässä rauhaan”, Xi väitti.

”Me vastustamme Ukrainan kriisin käyttämistä siihen, että vastuuta tai syytöksiä jaetaan kolmannelle maalle ja luodaan uutta kylmää sotaa”, hän jatkoi.

Amerikkalaislehti The New York Times arvioi Macronin ja Xin keskustelujen annin kevyeksi. Aselepopuheista huolimatta esille ei tullut mitään konkreettista näyttöä siitä, että Xi pyrkisi puhumaan liittolaistaan Venäjää lopettamaan sotaansa. Macron kuitenkin vihjasi kaksikon keskustelleen myönteisesti ranskalaista konjakinvientiä uhkaavista Kiinan tullimaksuista. Kiinan konjakkeihin kohdistama huomio on vastaisku Euroopan tutkimuksille kiinalaisten sähköautojen saamista valtiontuista ja tuonnista massoittain Eurooppaan.

Xin Euroopan-vierailu on Kiinan johtajalle mahdollisuus esittää kiinalaisten omaa versiota maan roolista Venäjän toiminnan ja Ukrainan tapahtumien taustalla. Samalla hänen uskotaan pyrkivän eriyttämään Eurooppaa Yhdysvaltain linjauksista.

Vierailu jatkuu käynneillä Serbiassa ja Unkarissa, jotka molemmat ovat Euroopan Venäjä- sekä Kiina-mielisimpiä valtioita. Vierailu Serbiaan ajoittuu samaan päivään, jona 25 vuotta sitten Nato pommitti Kiinan Belgradin-suurlähetystöä surmaten kolme ihmistä. Isku, joka Yhdysvaltain mukaan oli vahinko, oli osa laajempaa Naton pommituskampanjaa sotilasliiton tehdessä väliintulon Jugoslavian kriisiin.

LUE MYÖS:

Tämä yhdistää Putinia ja Xi Jinpingiä, sanoo Moskovassa vuosia diplomaattina toiminut, Putinin tavannut John Denton
Nyt pelkää Kiinakin – Donald Trump uhkaa aiheuttaa šokin, ”jollaista ei ole nähty vuosisatoihin”
Karl Marx on Kiinan sielu, linjaa Xi Jinping – Nyt viritetään uuden ajan vallankumousta ja ”kiinalaista unelmaa”
Kiina varoittaa Natoa – Vireillä Euraasia-suunnitelma Venäjän kanssa
Jens Stoltenberg varoittaa länsimaita autoritaaristen valtioiden liittouman tiivistymisestä – korostaa Ukrainan merkitystä
Sergei Lavrov Kiinassa - Arvio: Venäjä pyytää apua
Kiinaa uhkaa jopa systeemitason kriisi – USA:lla on näppinsä pelissä
Kiina hallitsee tuotetta, josta Euroopan puolustus on riippuvainen – Nyt tuli varoitus, FT kertoo
Italian hallituksella hämmentäviä Kiina-suunnitelmia – Asiantuntijat varoittavat kahdesta riskistä

2024-05-07T09:31:58Z dg43tfdfdgfd