YKSITYISEN OPETUSALAN SOVITTELUSSA EI TULOSTA – LAKKO ALKAA MAANANTAINA

Nina Törnudd

Yksityisen opetusalan työriidan sovittelu ei tuottanut tulosta, kertoi valtakunnansovittelijan toimisto viestipalvelu X:ssä tiistaina. Näin ollen neljän vuorokauden mittainen työnseisaus toteutuu maanantaista alkaen.

Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan sovittelua pyritään jatkamaan heti kun se on mahdollista.

Yksityisen opetusalan edellinen lakko oli huhtikuussa. Työriidassa ovat osapuolina Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Jyty. Työantajia edustaa Sivistysala (Sivista).

- Valtakunnansovittelija arvioi tänään, ettei hänellä ole tällä erää edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, koska osapuolten näkemykset poikkeavat vahvasti toisistaan, sanoi OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos liiton tiedotteessa.

Kiistaa palkoista

Maanantaina alkava lakko koskee 25:tä yksityistä oppilaitosta seitsemällä paikkakunnalla. Lakon piirissä on kaikkiaan yli 2 000 yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä olevaa. Sivistan mukaan noin 35 000 opiskelijaa ja koululaista jää ilman opetusta.

Lakko ei tule koskemaan IB- ja DIA-tutkinnon päättökokeen järjestämiseen liittyviä työtehtäviä tai aikuislukioissa tapahtuvaa opetusta.

Yksityisen opetusalan työehtosopimus umpeutui maaliskuun lopulla. Kiistaan työehdoista on haettu ratkaisuja jo helmikuusta alkaen. Näkemyseroja on etupäässä palkankorotuksista, joissa palkansaajapuoli on perännyt korotuksia kunta-alalle vuonna 2022 tehdyn palkkaohjelman mukaisesti.

- Erittäin hankala neuvottelutilanne on johtanut siihen, että lapset ja nuoret tulevat jäämään ilman opetusta. Emme kuitenkaan voi tehdä työehtosopimusratkaisua, johon kaikkien yksityisen opetusalan jäsentemme talous ei taivu, sanoi Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen tiedotteessa.

Edelliseen lakkoon verrattuna maanantaina alkava työnseisaus on laajentunut useampiin oppilaitoksiin. Ensimmäisessä lakossa oli mukana 16 opinahjoa.

2024-05-07T10:54:43Z dg43tfdfdgfd