ÄLä KäYTä KAMERAN AUTOMAATTIKUVAUSTILAA

Kamera ei osaa ajatella puolestasi, joten unohda automaattikuvaustila. Näillä neuvoilla otat parempia kuvia ilman valokuvauskursseja.

Kameroissa on automaattinen kuvaustila, joka määrittää valotuksen ilman käsisäätöjä. Se toimii yleensä muuten hyvin, mutta oikea valotus voi vaihdella suurestikin, eikä kamera aina osaa valita asetuksia oikein. 

Jos käytät kameran automaattikuvaustilaa, lopputulos voi olla aivan erilainen kuin halusit. Näillä yksinkertaisilla neuvoilla saat helposti juuri haluamasi kuvan.

1. Pysäytä liike suljinajan esivalinnalla

2. Sumenna taustaa aukon esivalinnalla

3. Helpompi tapa kuvata käsisäädöillä

4. ISO voi olla automaattiasetuksella

1. Pysäytä liike suljinajan esivalinnalla

Terävästä taustasta ei ole mitään iloa, jos pääkohteena olevan urheilijan liike näkyy epäterävänä. Automaattikuvaustila ei ymmärrä, että nopean liikkeen pysäyttäminen vaatii lyhyttä suljinaikaa. 

Kun kuvaat urheilua tai muita vauhdikkaita tilanteita, kuten lasten leikkiä, saat parhaan tuloksen käyttämällä suljinajan esivalintaa, jonka symboli on yleensä S tai Tv. Silloin voit itse määrittää sopivan suljinnopeuden, esimerkiksi 1/1000 sekunti. Aukko mukautuu vastaavasti. Jos valoa on riittävästi, kuvan taustakin on terävä, muutoin se on sumea. 

Vastaavasti pitkällä suljinajalla liikettä voi sumentaa tarkoituksellisesti tai saada veden näyttämään ”pehmeältä” ja tasaiselta.

2. Sumenna taustaa aukon esivalinnalla

Automaattikuvaustila pyrkii yleensä maksimoimaan terävyyden kulloisissakin valaistusolosuhteissa. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen ratkaisu esimerkiksi muotokuvauksessa, jolloin tavoitteena on yleensä voimakas taustan sumentuminen. Helpoin tapa sumentaa taustaa on valita aukon esivalinta, jonka symboli on yleensä A tai Av

Mitä suuremman aukon valitset, sitä voimakkaammin tausta sumentuu. Suljinaika ja ISO-arvo mukautuvat valittuun aukkoarvoon.

3. Helpompi tapa kuvata käsisäädöillä

Tilanne mutkistuu, jos haluat kuvata vaikkapa lintuja tai muita eläimiä ja haluat sekä vangita liikkeen terävästi että sumentaa taustan voimakkaasti. 

Tällöin kannattaa valita P-kuvaustila. Automaattikuvaustilan tavoin sekin säätää valotuksen automaattisesti. P-tilassa voit kuitenkin itse säätää sekä aukkoa että suljinaikaa. 

Kun säädät joko aukkoa tai suljinaikaa, toinen arvo mukautuu vastaavasti. Säädä siis suljinaikaa, kunnes aukko on mahdollisimman suuri. Tällöin tuloksena on hyvin valotettu kuva, jossa liike näkyy terävänä ja tausta on sumennettu voimakkaasti.

4. ISO voi olla automaattiasetuksella

Kun et käytä Auto-tilaa, on tärkeää kiinnittää huomiota kameran ISO-arvoon. ISO-arvon voi asettaa automaattiseksi, vaikka muut asetukset eivät sitä olisikaan. Määritä ISO:lle suurin sallittu arvo, jos haluat varmistaa, että kuvissasi ei ole liikaa kohinaa. 3 200 on hyvä valinta, jos haluat kohinattomia ja teräviä kuvia.

Lue lisää: Näin teet kameraan perusasetukset

Lue lisää: Tämän vuoksi valkotasapaino kannattaa säätää käsin

2024-03-28T18:05:04Z dg43tfdfdgfd