ARIZONAN EDUSTAJAINHUONE ääNESTI 1800-LUVULTA PERäISIN OLEVAN ABORTTILAIN KUMOAMISEN PUOLESTA, ETENEE SEURAAVAKSI OSAVALTION SENAATTIIN

Ilmo Ilkka

Yhdysvaltain Arizonassa osavaltion edustajainhuone äänesti keskiviikkona 1800-luvulta peräisin olevan aborttilain kumoamisen puolesta, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Washington Post -lehti.

Kumoamispäätös saatiin aikaiseksi, kun muutama republikaaniedustaja asettui demokraattien tueksi äänestyksessä. Kumoamisen puolesta äänesti 32 edustajaa ja sitä vastusti 29.

Kumoamista tukeneiden republikaanien äänestyspäätös johtunee ainakin osittain huolesta, että aborttioikeuden kiristykset sataisivat demokraattien laariin marraskuun vaaleissa. Tästä huolimatta Arizonan edustajainhuoneen republikaaniedustajat olivat estäneet kaksi aiempaa kumoamisyritystä.

Osavaltion korkein oikeus päätti aiemmin huhtikuussa, että vuoden 1864 aborttilaki voi astua voimaan. Laki kieltää aborttien teon vankilarangaistuksen uhalla, eikä se salli poikkeuksia esimerkiksi raiskaus- tai insestitapauksissa.

Viitteitä mahdollisesta tuesta senaatissa

Lakiesitys aborttilain kumoamisesta etenee seuraavaksi osavaltion senaattiin, jossa se tarvitsee Washington Postin mukaan kaikkien päätäntäelimen demokraattien lisäksi ainakin kahden republikaanin äänet.

Arizonan senaatissa etenee jo vastaavanlainen esitys lain kumoamisesta, mikä voisi lehden mukaan viitata siihen, että senaatista löytyisi tukea edustajainhuoneen keskiviikkona hyväksymälle lakiesitykselle. Washington Postin lähteiden mukaan senaatti voi äänestää edustajainhuoneen versiosta aikaisintaan ensi viikon keskiviikkona.

Arizonan erittäin tiukka aborttilaki ehti lehden mukaan tulla hetkellisesti voimaan sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus oli kesällä 2022 kumonnut aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen Roe vastaan Wade -päätöksen. Lakia kuitenkin vastustettiin oikeusteitse ja pian tuomioistuimet estivät sen.

Arizonan korkein oikeus herätteli lain uudelleen henkiin tässä kuussa. Laki voisi AFP:n ja uutiskanava CNN:n mukaan astua voimaan kesäkuussa. Osavaltion oikeusministeri, demokraatti Kris Mayes on tosin sanonut, ettei hän antaisi ketään vastaan nostettavan syytettä kyseisen lain pohjalta.

Laki kirjoitettiin aikana, jolloin Arizona ei ollut Yhdysvaltain osavaltio, eikä naisilla ollut äänestysoikeutta.

Voi olla voimassa kuukausia

Huolimatta lainsäätäjien päätöksistä, aborttilaki voi olla voimassa jopa useita kuukausia sen jälkeen, kun osavaltion kuvernööri on vahvistanut sen kumoamispäätöksen laiksi. Demokraattikuvernööri Katie Hobbs on jo sanonut allekirjoittavansa lakiehdotuksen.

- Olen toiveikas sen suhteen, että senaatti tekee oikein ja lähettää sen pöydälleni, jotta voin allekirjoittaa sen, Hobbs kommentoi lakiehdotusta Washington Postin mukaan.

- Olisi tuhoisaa, jos tämä kielto olisi voimassa hetkeäkään.

Useat republikaaniedustajat ovat kuitenkin ilmaisseet turhautumistaan kumoamispäätöksen puolesta äänestäneisiin kollegoihinsa.

- Minua iljettää tänään, osavaltion edustajainhuoneen republikaanijäsen Rachel Jones sanoi Washington Postin mukaan.

- Elämä on yksi republikaanien puolueohjelman opinkappaleista. Kun näen ihmisten hylkäävän tämän arvon, on se minusta törkeää, hän lisäsi.

2024-04-24T23:05:12Z dg43tfdfdgfd