BIDEN ALLEKIRJOITTI UKRAINAN TUKIPAKETIN – LUPASI SOTILASAVUN LäHTEVäN LIIKKEELLE PIKIMMITEN

AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti keskiviikkona noin 60 miljardin dollarin tukipaketin Ukrainalle. Hän sanoi varmistavansa, että kuljetukset lähtevät Ukrainaan pikimmiten.

- (Tämä oli) hyvä päivä Yhdysvalloille, hyvä päivä Ukrainalle ja hyvä päivä maailmanrauhalle, Biden sanoi allekirjoitustilaisuuden jälkeen CNN:n mukaan.

Tukipaketti tekee Bidenin mukaan Yhdysvalloista ja maailmasta turvallisemman.

- Ja se jatkaa Yhdysvaltain johtajuutta maailmassa, hän lisäsi.

Biden sanoi myös, että Venäjä on ollut vastuussa julmista sotatoimista Ukrainaa vastaan.

- He ovat surmanneet kymmeniätuhansia ukrainalaisia, pommittaneet sairaaloita, päiväkoteja, viljasiiloja ja yrittäneet sysätä Ukrainan kylmään, pimeään talveen, Biden sanoi.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi tukipaketin lauantai-iltana ja senaatti varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Samalla senaatti hyväksyi apupaketit muun muassa Taiwanille ja Israelille sekä Tiktok-palvelua koskevia muutoksia Yhdysvalloissa. Tiktokin kiinalainen omistajayhtiö Bytedance velvoitettiin myymään videopalvelu, jotta sen toiminta voisi jatkua Yhdysvaltain markkinoilla.

Zelenskyi kiitti Bidenia

Jo ennen allekirjoitusta Biden oli ilmoittanut, että Ukrainalle lähetetään aseapua jo kuluvalla viikolla.

- Kongressi on hyväksynyt lainsäädäntöni, jotta voimme vahvistaa kansallista turvallisuuttamme ja lähettää maailmalle viestin Yhdysvaltain johtajuuden voimasta: puolustamme päättäväisesti demokratiaa ja vapautta sekä vastustamme tyranniaa ja sortoa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti keskiviikkona Bidenia Ukrainan kipeästi tarvitseman sotilasapupaketin allekirjoittamisesta.

- Kuuden kuukauden matkasta on selvitty. Ihan sama mitä sanotaan, me saamme tarvittavaa tukea. Me tarvitsemme sitä jatkaaksemme ihmishenkien suojelua Venäjän hyökkäyksiltä, Zelenskyi sanoi sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkisti keskiviikkona tietoja siitä, mitä tarvikkeita lähetetään pikimmiten Ukrainaan, kertoi uutiskanava CNN.

Ukrainaan on lähtemässä muun muassa Himars-raketinheitinjärjestelmän ammuksia, tykistöammuksia, ilmatorjuntaohjuksia, rynnäkköpanssarivaunuja, Stinger-ilmatorjuntaohjuksia ja panssarintorjuntajärjestelmiä.

Pitkän väännön tulos

Ukrainalle annettavan tuen määrä on päälle 60 miljardia dollaria. Pakettiin sisältyy lisäksi humanitaarista apua Gazaan, Sudaniin ja Haitiin.

Yhdysvaltain tuki liittolaisilleen oli jumissa kuukausien ajan edustajainhuoneessa johtuen erityisesti joidenkin republikaanipuolueen oikeistosiiven edustajien vastustuksesta. Yksi luonnos lakipaketista oli aiemmin saanut jo senaatin hyväksynnän, mutta se tyssäsi sittemmin riitaantuneeseen edustajainhuoneeseen.

Edustajainhuone lisäsi New York Timesin mukaan viime viikonloppuna hyväksymäänsä lakipakettiin muun muassa maininnan, että presidentin tulee hakea Ukrainalta kymmenen miljardin dollarin takaisinmaksua Kiovalle annetusta tuesta. Lisäyksen katsotaan olevan myönnytys republikaanien todennäköiselle presidenttiehdokkaalle Donald Trumpille. Presidentille tarjottiin kuitenkin mahdollisuus antaa näitä lainoja anteeksi vuodesta 2026 alkaen.

Huoli kansallisesta turvallisuudesta

Tiktokin omistavan Bytedancen tulisi nyt hyväksytyn lakipaketin mukaan myydä sovellus vuoden sisällä. Muussa tapauksessa Tiktok suljettaisiin Applen ja Googlen sovelluskauppojen ulkopuolelle Yhdysvalloissa.

Tiktokin odotetaan haastavan päätöksen oikeusteitse, ja prosessista voi tulla erittäin pitkä. Tiktok on aiemmin vastustanut päätöstä vetoamalla sananvapauteen.

2024-04-24T16:34:22Z dg43tfdfdgfd