BOEINGIN STARLINER-AVARUUSALUKSEN MIEHITETTYä TESTILENTOA LYKäTTIIN VAIN PARI TUNTIA ENNEN H-HETKEä TURVALLISUUSONGELMAN VUOKSI

AFP

Boeingin Starliner-avaruusaluksen ensimmäistä miehitettyä testilentoa päätettiin lykätä vain noin kaksi tuntia ennen suunniteltua laukaisua. Asiasta kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lykkäys liittyy tuoreeltaan havaittuun turvallisuusongelmaan. Astronautit Butch Wilmore ja Suni Williams olivat olleet jo kiinnitettyinä istuimiinsa valmistautuessaan laukaisuun, kun laukaisua päätettiin lykätä, jotta insinöörit voisivat tutkia epätavallisia lukemia.

Projektissa mukana oleva ULA kertoi viestipalvelu X:ssä, että uusi yritys järjestyy aikaisintaan tulevana perjantaina, sillä kokonaisarviointi vie aikaa.

Nasan johtaja Bill Nelson tähdentää viestipalvelu X:ssä, että ensisijainen prioriteetti on turvallisuus ja lentoon lähdetään, kun siihen ollaan valmiita.

Nasa toivoo onnistunutta Starliner-testilentoa, jotta se saisi toisenkin avaruusaluksen, jolla viedä astronautteja Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS).

Starliner kärsinyt viivästyksistä

Nasalla on sopimus miehitetyistä lennoista ainakin miljardööri Elon Muskin SpaceX:n ja Boeingin kanssa. SpaceX:n Dragon-alus sai puhtaat paperit ISS-reissuja varten vuonna 2020. Tuota ennen Nasa oli joutunut lähes vuosikymmenen ajan tukeutumaan venäläisiin raketteihin.

Boeingin Starliner-aluksen valmistus on kuitenkin kärsinyt viivästyksistä.

Ensimmäinen miehittämätön testilento tehtiin vuonna 2019. Tuolloin ohjelmistoviat asettivat aluksen väärälle kurssille, ja se palasi saavuttamatta ISS:ää. Vuonna 2021 alus oli jo laukaisualustalla, mutta tukkeutuneet venttiilit johtivat laukaisun lykkäämiseen.

Alus saavutti ISS:n vihdoin vuoden 2022 toukokuussa miehittämättömän laukaisun myötä. Tuolloin kuitenkin tuli ilmi muita ongelmia, jotka aiheuttivat viivästyksiä miehittämättömälle testilennolle.

Kun Starliner on vihdoin täysin toimintavalmis, Nasa toivoo voivansa kuljettaa ihmisiä ISS:lle vuorotellen SpaceX:n ja Boeingin aluksilla.

2024-05-07T04:12:16Z dg43tfdfdgfd