ECUADORISSA TAPETTU VIISI PORMESTARIA VUODEN SISäLLä

AFP

Ecuadorissa viisi eri alueiden pormestaria on tapettu vuoden sisällä.

Huumeisiin liittyvän jengiväkivallan riivaamassa maassa järjestetään tulevana viikonloppuna kansanäänestys siitä, pitäisikö maan hallinnon ottaa käyttöön järeämpiä keinoja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi. Tuorein uhri on Portovelon pormestari Jorge Maldonado. Hän kuoli perjantaina, kun häntä ammuttiin vapaa-ajallaan.

Viikonlopun äänestyksessä ecuadorilaiset kertovat mielipiteensä siitä, voiko maan armeija turvata poliisin toimia ilman hätätilan asettamista. Lisäksi äänestyksessä selviää, kannattaako kansa asevalvonnan tehostamista sekä terrorismi- ja huumetuomioiden tiukentamista.

Kaksi päivää ennen Maldonadon kuolemaa Camilo Ponce Entiquezin pormestari Jose Sanchez ammuttiin.

Ecuadorin alueita edustava taho totesi kannanotossaan, että pormestarien kuolemat ovat osoitus vakavasta turvallisuuskriisistä ja se vaati nopeita toimia, jotta maan yli 200 pormestaria olisi turvassa.

Ecuador on ajautunut vakavaan tilanteeseen lisääntyvän väkivallan takia. Taustalla ovat ylikansallisten huumekartellien toimet ja niiden väliset erimielisyydet. Esimerkiksi Meksikon ja Columbian kartellit käyttävät muun muassa Ecuadorin satamia huumelastien kuljettamiseen.

Ecuadorin presidentti Daniel Noboa julisti tammikuussa, että maan sisällä on käynnissä aseellinen konflikti noin 20:ntä rikollisryhmittymää vastaan. Armeija on tästä lähtien näkynyt kaduilla ja hallinnoinut vankiloita. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun yksi erään huumeliigan merkittävistä johtajista karkasi vankilasta. Häntä ei ole vieläkään saatu kiinni. Vankilamellakoissa on kuollut viime vuosien aikana ainakin 460 ihmistä.

2024-04-20T01:00:10Z dg43tfdfdgfd