EMMANUEL MACRON JA XI JINPING ALOITTIVAT VALTIOVIERAILUN TOIVEILLA YHTEISTYöSTä

Niilo Simojoki

Kiinan presidentti Xi Jinping on aloittanut harvinaiset vierailunsa Eurooppaan. Presidentti Emmanuel Macron otti Xin vastaan Elysee-palatsin pihalla puoliltapäivin Suomen aikaa.

Vierailun aluksi Xi ja Macron keskustelevat Pariisissa yhdessä EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Macron totesi keskustelujen aluksi Kiinan ja EU:n vuoropuhelun olevan nykyisessä maailmantilanteessa entistäkin tärkeämpää. Xi puolestaan sanoi toivovansa, että osapuolten suhteet perustuisivat kumppanuuteen ja yhteistyöhön.

Myöhemmin päivällä vuorossa ovat vielä viralliset tervetuloseremoniat Les Invalidesin kirkon luona sekä Macronin ja Xin kahdenväliset keskustelut. Vierailun ensimmäinen päivä huipentuu presidentti Macronin isännöimiin juhlaillallisiin Elysee-palatsissa.

Samalla juhlistetaan Kiinan ja Ranskan diplomaattisuhteiden 60-vuotista historiaa. Tiistaina valtiovierailun ohjelma muuttuu epämuodollisemmaksi ja siirtyy Pariisista Pyreneiden vuoristoalueelle, missä Macron vietti usein aikaansa poikavuosinaan.

EU:n ja Kiinan suhteet ovat heikentyneet entisestään Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Kiina on vakuuttanut olevansa konfliktissa puolueeton, mutta käytännössä maan taloudelliset ja poliittiset suhteet Venäjään ovat tiivistyneet.

Le Figaro -lehden julkaisemassa kirjoituksessa Xi vakuutti Kiinan ymmärtävän Euroopan näkemystä Ukrainan suhteen ja toivoi rauhan pian palaavan Eurooppaan. Hän myös lupasi Kiinan avaavan markkinoitaan eurooppalaisille tuotteille.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Elina Sinkkosen mukaan mitään merkittävää myönteistä liikahdusta Euroopan ja Kiinan suhteissa ei ole odotettavissa niin kauan kuin Kiina käytännössä tukee Venäjää. AFP:n haastattelema diplomaattilähde pitää tällaista muutosta Xin vierailun aikana erittäin epätodennäköisenä.

Kiina tuottaa yli tarpeen

Venäjä-suhteen lisäksi Kiinan ja EU:n välejä ovat rasittaneet Euroopan maiden pyrkimys irti liiallisesta Kiina-riippuvuudesta, kiinalaisten sähköautojen virta EU:n markkinoille sekä viimeisimpänä Kiinaan liitetyt vakoiluepäilyt muun muassa EU-parlamentissa.

Von der Leyen sanoi vierailun alla aikovansa viestittää Xille tarvetta reiluun ja tasapuoliseen suhteeseen kaupankäynnissä.

- Kiina tuottaa tällä hetkellä massiivisten tukien turvin enemmän kuin se myy, johtuen heikosta kotimaisesta kysynnästä. Tämä on johtanut tuotteiden, kuten sähköautojen ja teräksen, ylitarjontaan ja epäreiluun kauppaan, von der Leyen sanoi AFP:n mukaan .

- Eurooppa ei voi hyväksyä tällaisia markkinoita häiritseviä käytäntöjä, hän jatkoi.

Ranskasta Kiinan johtajan matka jatkuu tiistaina Serbiaan ja keskiviikkona edelleen Unkariin. Ranskasta poiketen nämä maat ovat suhtautuneet myönteisesti niin Kiinaan kuin Venäjäänkin.

Edellisen kerran Xi vieraili EU:n alueella vuonna 2019 ennen koronapandemiaa.

---

Uutista on korjattu klo 10.26. Kyseessä on Xin ensimmäinen vierailu EU:n alueella, ei Euroopassa, sitten vuoden 2019. Lähteenä myös AFP

2024-05-05T22:23:12Z dg43tfdfdgfd