ENGLANNIN PAIKALLISVAALIT NäYTTäVäT SUUNTAA PARLAMENTTIVAALEILLE

Niilo Simojoki

Englannissa äänestetään torstaina useissa paikallis- ja aluevaaleissa. Pääministeri Rishi Sunakin kannatusalhossa olevien konservatiivien ennustetaan kärsivän vaaleissa jälleen uuden tappion.

Englannin aluevaalit ovat viimeinen laaja äänestys ennen Britannian seuraavia parlamenttivaaleja, jotka on järjestettävä viimeistään tammikuussa 2025. Jos konservatiivien tappio on paha, puolueen kansanedustajat saattavat ryhtyä puuhaamaan epäluottamuslausetta lokakuusta 2022 pääministerinä ja puoluejohtajana toiminutta Sunakia vastaan.

Sunakin on ennakoitu määräävän parlamenttivaalit pidettäviksi tämän vuoden jälkipuoliskolla.

Näkyvin kisa aluevaaleissa on äänestys Lontoon pormestarista. Viran nykyinen haltija, työväenpuoletta edustava Sadiq Khan on vahva ennakkosuosikki jatkokaudelle. Myös yhdeksällä muulla Englannin merkittävällä metropolialueella valitaan alueellinen pormestari.

Edellisissä, vuoden 2021 vastaavissa aluevaaleissa konservatiivit kykenivät vielä valtaamaan asemia työväenpuolueelta. Sen jälkeen asetelmat ovat kuitenkin vaihtuneet, ja esimerkiksi Politicon mukaan työväenpuolueen etumatka konservatiiveihin on koko Britanniassa tällä hetkellä noin 20 prosenttiyksikköä.

Torstain vaaleissa äänestetään pormestareiden lisäksi jäseniä valtuustoihin sekä myös alueellisia poliisijohtajia, viimeksi mainittuja Englannin lisäksi myös neljällä alueella Walesissa.

Lisäksi torstaina järjestetään yksi parlamentin alahuoneen täytevaali Blackpool Southissa, missä eroamaan joutuneen konservatiiviedustajan tilalle noussee työväenpuolueen ehdokas.

2024-05-01T22:12:35Z dg43tfdfdgfd