GAZA-UUTISOINTI TOI MEDIOILLE PULITZER-PALKINTOJA JA ERITYISMAININNAN

AFP

Uutisointi Gazasta oli vahvasti läsnä maanantaina journalismin Pulitzer-palkintojenjakotilaisuudessa New Yorkissa. Aiempina vuosina palkintolautakunta on jakanut erityismaininnat Afganistanin ja Ukrainan sodista raportoiville toimittajille, ja tänä vuonna vastaava maininta annettiin Gazan sotaa seuraaville toimittajille ja mediatyöläisille.

Kansainvälisen uutisoinnin kategoriassa New York Times sai palkinnon mittavaksi ja valaisevaksi kehutusta työstään äärijärjestö Hamasin lokakuisen hyökkäyksen sekä Israelin asevoimien laajamittaisen ja kuolettavan vastauksen raportoinnista. Uutistoimisto Reuters puolestaan palkittiin uutiskuvakategoriassa Hamasin iskusta ja Israelin hyökkäyksestä otetuista, kaunistelemattomista ja ajankohtaisista kuvista.

Palkinnolla huomioitiin myös vangittu venäläinen poliitikko ja toimittaja Vladimir Kara-Murza. Palkintoperusteissa sanotaan hänen kirjoittavan vankisellissään henkilökohtaisella riskillä palavahenkisiä kolumneja, joissa hän muun muassa vaatii maalleen demokraattista tulevaisuutta. Kara-Murza suorittaa 25 vuoden vankeustuomiota muun muassa siksi, että hän puheessaan Yhdysvalloissa sanoi Venäjän syyllistyneen sotarikoksiin Ukrainassa.

Muilla palkinnoilla annettiin kunniaa muun muassa uutisille siirtolaislapsityöstä, rasismista oikeusjärjestelmässä sekä aseväkivallasta.

Palkinnot annettiin New Yorkissa Columbian yliopistolla, jota on viime aikoina arvosteltu poliisin kutsumisesta hajottamaan palestiinalaisia tukevan mielenosoituksen. Poliisi on suurelta osin estänyt median pääsyn mielenosoituspaikalle ja uhannut pidättää siitä raportoivia toimittajaopiskelijoita.

Vuodesta 1917 eteenpäin jaettu Pulitzer on Yhdysvaltain arvostetuin journalismista myönnetty palkinto.

2024-05-07T06:42:38Z dg43tfdfdgfd