IRANILAISLENNOKIT OVAT VENäJäLLE TäRKEITä, JOTEN KREML EI KAIPAA LAAJAA SOTAA LäHI-IDäSSä

Anssi Rulamo

Iranin ajautumista avoimempaan sotaan Israelin kanssa ei välttämättä katsota sen tärkeässä liittolaismaassa Venäjällä pelkästään riemuiten. Iran on ollut Ukrainan sodan aikana Venäjälle merkittävä aseellinen tukija, ja etenkin iranilaisvalmisteiset Shahed-136-lennokit ovat olleet Kremlille tärkeä väline.

Viikonloppuna Iran ampui Israeliin noin 300 ohjusta ja lennokkia, joista valtaosa tuli torjutuksi. Vaikka hyökkäyksen on laajasti tulkittu epäonnistuneen, käytti Iran siinä vain pienen osan varastostaan. Sillä arvioidaan olevan tuhansia lennokkeja ja ohjuksia.

- Eivät ne kaikki olleet tuossa, vaan kyllä heillä varmasti olisi kykyä jatkaa tällä samalla volyymillä tietyn aikaa, arvioi everstiluutnantti Juha Mäkelä Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta STT:lle.

- Tietysti nämä, mitkä ammuttiin, ovat pois siitä tuotosta. Mutta on hyvin todennäköistä, että Iran pyrkii jatkamaan lennokkitukea Venäjälle ja sitä kautta auttamaan Venäjää sotaponnistuksissa.

Tyhmä räjähde

Iranissa suunnitellut Shahedit ovat niin sanottuja itsetuholennokkeja. Ne voivat kantaa 20-50 kilon räjähdekuormaa, matkalentonopeus on 180 kilometriä tunnissa, ja toimintasäde on noin 1 000 kilometriä.

- Onhan se ihan teknisesti edistynyt, ja Ukrainassa ne ovat toimineet, Mäkelä toteaa.

Shahedit ovat olleet Venäjälle hyödyllisiä, koska ne ovat edullisempia kuin esimerkiksi ohjukset, ja pienen koonsa takia niitä on vaikea havaita tutkalla. Venäjä on käyttänyt iranilaislennokkeja iskuihin sekä sotilaskohteisiin että siviiliasutukseen ja kriittiseen infrastruktuuriin.

Mäkelän mukaan länsimailla on kehittyneempiä lennokeita kuin Shahedit, eikä lännessä perinteisesti edes valmisteta itsetuholennokkeja.

- Länsimaiden lennokkeja ohjataan ja pystytään valitsemaan, ettei missään nimessä isketä siviilikohteisiin. Sitten pystytään vielä jälkeenpäin varmistamaan, mikä on lopputulos. Shahed-lennokki on tyhmä räjähde, joka pistetään lentämään gps-koordinaateilla. Sitä voisi verrata meritorpedoon, tämä on vain ilmassa, ja siinä on räjähdelataus, joka koitetaan saada kohteeseen.

Iranin parasta osaamista

Venäjälle on ollut hyötyä iranilaislennokeista, koska se kuluttaa Ukrainan rintamalla aseistusta sitä tahtia, etteivät sen omat varastot riitä. Iranilainen teknologia myös on lennokkien ja ohjusten saralla varsin kehittynyttä.

Mäkelä huomauttaa, että Iran on keskittynyt nimenomaan ohjuspelotteen kehittämiseen ja ohjusten käyttöön.

- Se johtuu siitä, että Iranin tavanomaiset joukot, maavoimien, merivoimien ja ilmavoimien kalusto, on aika lailla vanhentunutta.

Iranilla on kyllä lukumäärällisesti runsaasti hävittäjiä ja taistelupanssarivaunuja, mutta valtaosa niistä on auttamattoman vanhoja. Vastaavasti Iranin keskeisellä alueellisella vastustajalla Saudi-Arabialla on todella modernit tavanomaiset joukot.

- Vaikka Iranilla on määrää, heillä ei ole laatua eikä suorituskykyä. He eivät tavanomaisten joukkojen sodassa pärjäisi. Senpä takia he ovat keskittyneet tähän ohjuspelotteeseen, Mäkelä kertoo.

- Nyt tämän lauantai-illan epäonnistuneen ohjusiskun jälkeen tältä ohjuspelotteelta putosi periaatteessa pohja pois.

Mäkelän mukaan Iranin teknologista osaamista ei pidä kuitenkaan vähätellä. Koska kansainväliset pakotteet rajoittavat suuresti monien varaosien ja komponenttien hankkimista Iranin asevoimille, maa on kehittänyt omaa teknologiaa ja on ohjustuotannon suhteen omavarainen. Iranilaisten ohjusten tarkkuus ja kantomatka on kehittynyt jatkuvasti. Ohjusten ja lennokkien myymisestä on tullut sille myös tärkeä tulonlähde.

- Kyllä he ovat korkealla tasolla tässä jutussa. Nyt vain vastustaja eli Israel oli paljon teknisesti kehittyneempi ja kyvykkäämpi. Vastaava hyökkäys olisi varmaan läpäissyt paljon enemmän jonkun muun maan ilmatorjunnassa, jos se olisi ammuttu vaikka Saudi-Arabiaan tai Arabiemiraatteihin.

Sota ei hyödyttäisi Kremliä

Iran ja Venäjä ovat tiivistäneet yhteistyötään viime vuosina, ja molempien joutuminen pakotteiden alaisuuteen on lisännyt suhteen merkitystä. Maat voivat käydä keskenään kauppaa ja tukea toisiaan teknologisesti, kun monet muut kaupankäyntiväylät on suljettu. Iran on esimerkiksi pystynyt myymään Venäjälle pakotteiden alaisena olevaa öljyään.

Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että laaja sota Lähi-idässä ei olisi Venäjän toivelistalla, vaikka se veisikin lännen huomiota Ukrainasta.

Venäjä on viime vuosina pyrkinyt vahvistamaan jalansijaansa Lähi-idässä ja saamaan ulkopoliittisia voittoja esimerkiksi osallistumalla Syyrian ja Libyan konflikteihin. Yhdysvaltalaisen Rand-tutkimuslaitoksen Iran- ja Venäjä-asiantuntija Michelle Grise arvioi viime viikolla National Interest -lehdessä, että Venäjällä olisi vain vähän voitettavaa Israelin ja Iranin sodassa.

Venäjän vaikutusvalta Lähi-idässä on rajallista ja nojautuu vahvasti sen läheiseen suhteeseen Iranin kanssa. Jos Iran joutuisi laajaan sotaan Israelia vastaan, sen kyky tukea Venäjää vähenisi. Iran voisi jopa kaivata Venäjältä lisäapua, jota Kremlillä on Ukrainan sodan takia rajalliset mahdollisuudet antaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottikin tiistaina puhelussaan Iranin presidentin Ebrahim Raisin kanssa kaikki osapuolia olemaan pidättyväisiä. Putin sanoi, että uusilla yhteenotoilla olisi katastrofaaliset seuraukset koko alueelle.

Toivoa Ukrainan ilmatorjunnalle

Mäkelän mielestä Iranin Israelia vastaan tekemän iskun epäonnistuminen on myös oppitunti länsimaille Ukrainan sotaa ajatellen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jo sanonut, että Ukraina tarvitsisi vastaavia ilmatorjuntajärjestelmiä, jotta sekin kykenisi torjumaan iskut yhtä hyvällä prosentilla.

- Ehkä tämä antaa länsimaille toivoa siitä, että tehokkailla ja moderneilla järjestelmillä sekä Venäjän uhka ohjuksien puolesta että Iranin uhka kyetään torjumaan, Mäkelä sanoo.

Toisaalta hän muistuttaa, että Israel on monessa suhteessa ainutlaatuinen tapaus. Vastaavaa torjuntaprosenttia ei olisi käytännössä mahdollista saavuttaa Ukrainassa, joka on noin 30 kertaa suurempi maa.

- Israelin valtion pinta-ala on pieni, he kykenevät suojaamaan kriittiset kohteet ilmatorjuntajärjestelmillään. Maailmassa ei toista kolkkaa ole, missä ilmatorjunta on järjestetty noin hyvin. Tavallaan se oli vaikein maa läpäistä ilmatorjunta.

Israelia myös auttoivat hyökkäyksen torjunnassa sen liittolaiset, jotka käyttivät lennokkien ja ohjusten tuhoamisessa esimerkiksi hävittäjiä. Ilmaiskujen torjuminen hävittäjillä onkin huomattavasti edullisempaa kuin kalliiden ilmatorjuntaohjusten käyttäminen.

---

Lähteenä myös New York Times ja BBC.

2024-04-17T13:13:43Z dg43tfdfdgfd