KIINA LAUKAISI MATKAAN OMAN KUULUOTAIMENSA

AFP

Kiina on laukaissut matkaan Chang'e-6 -kuuluotaimen. Jos luotaimen matka Kuuhun saakka on menestyksekäs, sen on tarkoitus tuoda muassaan takaisin Maahan kaksi kiloa kivinäytteitä Kuun pimeältä puolelta.

Kuuluotain on osa Kiinan kunnianhimoista avaruusohjelmaa, jonka tavoitteena on miehitetty kuulento vuoteen 2030 mennessä. Sitä ennen Kuuhun on tarkoitus lähettää vielä kaksi luotainta.

Kuun pimeältä puolelta kerätyt näytteet ovat erittäin mielenkiintoisia, koska pimeän puolen kraatterit eivät ole niin muinaisten laavavirtojen peittämiä kuin Kuun toisen puolen kraatterit. Tämä tarkoittaa sitä, että näytteistä voidaan ehkä saada tietoa siitä, miten Kuu on syntynyt.

- Chang'e-6 -luotaimen kokoamat näytteet ovat geologiselta iältään noin neljä miljardia vuotta vanhoja. Eri-ikäisten näytteiden kokoaminen eri alueilta on erittäin arvokasta ihmiskunnalle, perusteli avaruusohjelman johtoon kuuluva Ge Ping.

Kuun pimeää puolta ei kutsuta pimeäksi sen takia, ettei aurinko paistaisi sinne, vaan siksi, ettei se koskaan näy Maahan.

Myös Yhdysvallat aikoo tehdä miehitetyn lennon Kuuhun vuoteen 2026 mennessä. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan johtaja Bill Nelson varoitti viime kuussa, että Kiinan avaruusohjelmalla on itse asiassa sotilaallisia päämääriä.

2024-05-03T06:27:52Z dg43tfdfdgfd