KORJAUS: TRUMP UHOSI PRESIDENTTINä VAPAUTTAVANSA KONGRESSIMELLAKAN VUOKSI VANKILAAN JOUTUNEET

Hannu Aaltonen, Elias Peltonen

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva ex-presidentti Donald Trump sanoo vapauttavansa vankilasta kongressin valtaukseen vuonna 2021 osallistuneet ihmiset, joita hän kutsui "panttivangeiksi".

Trump uhosi myös Truth Social -viestipalveluun lähettämässään viestissä sulkevansa Meksikon rajan heti ensimmäisenä päivänään virassa. Hän ei kertonut yksikohtia siitä, miten tämä tehtäisiin.

Oikeusministeriön mukaan kongressimellakoiden seurauksena on tähän mennessä nostettu syytteet 1 358 ihmistä vastaan. Viitisensataa on saanut vankilatuomion.

Trump tullaan liki varmasti valitsemaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi kesällä, sillä hänellä ei ole enää jäljellä yhtään merkittävää haastajaa sen jälkeen kun Yhdysvaltain entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley jättäytyi pois kisasta supertiistain tappioiden myötä.

Oikeudenkäynnille haettiin taas lykkäystä

Trumpin asianajajat ovat jälleen vaatineet Trumpin tulevan rikosoikeudenkäynnin lykkäämistä siihen saakka, kunnes maan korkein oikeus on käsitellyt ex-presidentin syytesuojaa.

Tapaus liittyy Stephanie Cliffordille vuoden 2016 presidentinvaalien alla maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Clifford tunnetaan myös pornonäyttelijänä käyttämällään nimellä Stormy Daniels.

Trump väittää, että hänelle kuuluu syytesuoja mahdollisiin rikollisiin tekoihinsa, joita hän teki presidenttinä ollessaan. Trumpin hyssyttelyrahamaksu tapahtui kuitenkin ennen Trumpin ryhtymistä presidentiksi.

Trumpin asianajajien maanantaina jättämässä lykkäysesityksessä asiaa perustellaan sillä, että syyttäjät aikovat esittää oikeudenkäynnissä todisteita, jotka ovat Trumpin ajalta presidenttinä.

Oikeudenkäynnin on tarkoitus alkaa tämän kuun 25. päivä. Korkeimman oikeuden kuulemisten on määrä alkaa tasan kuukautta myöhemmin.

Helmikuussa tuomari hylkäsi Trumpin asianajajien edellisen vaateen oikeudenkäynnin lykkäämisestä.

Trumpin väitetään syyllistyneen lukuisiin kirjanpitorikoksiin maksuja peitellessään. Myös itse vaitiolosta maksamisen saatetaan katsoa olleen rikos, koska kirjanpitorikossyytökset liittyvät vuoden 2016 vaaleihin liittyneen laittoman toiminnan peittelemiseen.

Trump tiukentaa otettaan republikaaneista

Yhdysvaltain republikaanipuolueen kansallisen komiteaan (RNC) vastavalitut Trumpin liittolaiset ovat aloittaneet mittavat puolueen henkilöstön irtisanomiset. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaismediat Politico, Washington Post, New York Times ja CNN lähteisiinsä vedoten.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Politicon mukaan yli 60 puolueen johtavan elimen palkkalistoilla olevaa aiotaan korvata.

Perinteisesti puolueiden kansallisten komiteoiden hallinta on siirtynyt puolueen presidenttiehdokkaalle, mutta CNN arvioi nyt nähtävien irtisanomisten olevan tavallista laajempia.

---

Juttu on julkaistu alun perin 12.3.2024, ja sitä on korjattu 28. maaliskuuta 2024 kello 14.50: Korjattu muotoilua vaitiolosta ja kirjanpitorikoksesta. Myös itse vaitiolosta maksamisen saatetaan katsoa olleen rikos, koska kirjanpitorikossyytökset liittyvät vuoden 2016 vaaleihin liittyneen laittoman toiminnan peittelemiseen. Jutusta sai aiemmin sen käsityksen, ettei vaitiolosta maksaminen voisi itsessään olla rikos.

2024-03-28T12:59:53Z dg43tfdfdgfd