KORJAUS: TUOMARI LYKKäSI TRUMPIN HYSSYTTELYRAHAOIKEUDENKäYNTIä AINAKIN HUHTIKUUN PUOLIVäLIIN

AFP

Yhdysvaltalaistuomari päätti perjantaina lykätä maan entisen presidentin Donald Trumpin hyssyttelyrahaoikeudenkäyntiä ainakin huhtikuun puoliväliin, selviää tuoreista oikeusasiakirjoista.

Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa 25. maaliskuuta. Kyseisenä päivänä on nyt määrä järjestää kuuleminen, jossa määritellään oikeuskäsittelyn alkamisen tarkka ajankohta.

Tapaus liittyy Stephanie Cliffordille vuoden 2016 presidentinvaalien alla maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Clifford tunnetaan myös pornonäyttelijänä käyttämällään nimellä Stormy Daniels.

Trumpin väitetään syyllistyneen lukuisiin kirjanpitorikoksiin maksuja peitellessään. Myös itse vaitiolosta maksamisen saatetaan katsoa olleen rikos, koska kirjanpitorikossyytökset liittyvät vuoden 2016 vaaleihin liittyneen laittoman toiminnan peittelemiseen.

Tuomari teki lykkäyspäätöksen sen jälkeen kun osapuolet olivat saaneet käsiinsä mittavia määriä oikeusjuttua koskevia asiakirjoja.

Trumpin asianajajat olivat kirjoittaneet tuomarille torstaina kirjeen, jossa esittivät välitöntä lykkäystä. Kirjeessä kuitenkin arvioitiin, ettei 30 päivän lykkäys olisi riittävä, kun otetaan huomioon muun muassa tuoreeltaan esille tuotujen asiakirjojen määrä.

Syyttäjät ovat hyväksyneet lykkäyspäätöksen.

Tuomari antoi georgialaissyyttäjälle luvan jatkaa

Trumpia vastaan on käynnissä useita muitakin oikeudenkäyntejä.

Georgian osavaltiossa on esimerkiksi vireillä tapaus, joka liittyy Trumpin väitettyyn salaliittoon vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen kumoamiseksi.

Trump ja tapauksen muut syytetyt olivat pyrkineet saamaan Georgian oikeudenkäynnin syyttäjän sivuun sen jälkeen kun oli selvinnyt, että tällä oli ollut "sopimaton intiimi henkilökohtainen suhde" toisen syyttäjän kanssa.

Georgialaistuomari Scott McAfee kuitenkin päätti perjantaina, että piirisyyttäjä Fani Willis voi jatkaa tapauksen parissa, kunhan hänen alaisuudessaan toimiva syyttäjä Nathan Wade siirtyy syrjään.

Willis ja Wade ovat myöntäneet, että heillä on ollut romanttinen suhde keskenään, mutta suhde on heidän mukaansa alkanut vasta sen jälkeen kun Willis oli nimittänyt Waden tapausta käsittelemään.

Wade jätti eroanomuksensa vain tunteja McAfeen perjantaisen päätöksen jälkeen.

---

Juttu on julkaistu alun perin 16.3.2024, ja sitä on korjattu 28. maaliskuuta 2024 kello 14.47: Korjattu muotoilua vaitiolosta ja kirjanpitorikoksesta. Myös itse vaitiolosta maksamisen saatetaan katsoa olleen rikos, koska kirjanpitorikossyytökset liittyvät vuoden 2016 vaaleihin liittyneen laittoman toiminnan peittelemiseen. Jutusta sai aiemmin sen käsityksen, ettei vaitiolosta maksaminen voisi itsessään olla rikos.

2024-03-28T12:59:52Z dg43tfdfdgfd