KYMMENIä TUHANSIA PAENNUT KODEISTAAN TULVIEN TAKIA BRASILIAN ETELäOSASSA

AFP

Brasilian eteläosassa lähes 70 000 ihmistä on paennut kodeistaan tulvien, mutavyöryjen ja rankkasateiden takia, kertoivat maan väestönsuojeluviranomaiset lauantaina.

Tulvat ovat viranomaisten mukaan aiheuttaneet ainakin 57 ihmisen kuoleman. Lisäksi yli 70 on loukkaantunut ja lähes 70 ihmistä on kadonnut.

Noin kolmannes kodeistaan paenneista on tuotu esimerkiksi urheilukeskuksiin, kouluihin ja muihin tiloihin perustettuihin suojiin.

Tulvien seurauksena kuolleiden lisäksi kaksi ihmistä kuoli räjähdyksessä tulvivalla huoltoasemalla eteläisen Rio Grande do Sulin osavaltion pääkaupungissa Porto Alegressa.

Yli miljoonalta ihmisellä ei viranomaisten mukaan ollut juomakelpoista vettä.

Vesimassat rasittavat patoja

Vedenpinnat ovat nousseet nopeasti Rio Grande do Sulin osavaltion alueella. Vesimassat ovat rasittaneet patoja ja ne uhkasivat myös 1,4 miljoonan asukkaan Porto Alegrea.

Vesimassat ovat haudanneet alleen asuinalueita, tuhonneet teitä sekä pyyhkäisseet siltoja alas voimakkaiden virtausten takia.

Rio Grande do Sulin kuvernööri Eduardo Leite sanoi, että osavaltio tarvitsisi isoja investointeja katastrofin jälkeiseen jälleenrakentamiseen.

Porto Alegren kansainvälinen lentoasema keskeytti perjantaina kaikki lennot määrittelemättömäksi ajaksi.

Tuhoisat myrskyt ovat seurausta ilmaston lämpenemisestä sekä sääilmiö El Ninosta, sanoi ympäristötutkija Francisco Eliseu Aquino uutistoimisto AFP:lle perjantaina.

Etelä-Amerikan suurin maa on viime aikoina kokenut useita äärimmäisiä sääilmiöitä. Syyskuussa ainakin 31 ihmistä kuoli syklonin aiheuttamissa tuhoissa.

2024-05-05T01:19:54Z dg43tfdfdgfd