MACRON ISäNNöI KIINAN XI JINPINGIä PYRENEIDEN VUORISTOALUEELLA

AFP

Kiinan presidentin Xi Jinpingin Ranskan-valtionvierailun toisena päivänä Ranskan presidentti Emmanuel Macron isännöi häntä Pyreneiden vuoristoalueella. Tiistai oli Xin Ranskan-vierailun viimeinen päivä.

Rauhallinen vuoristokylä mahdollisti Xille ja Macronille maanantaina aloitettujen keskusteluiden jatkamisen yksityisessä ympäristössä.

Maanantaina keskusteluissa olivat esillä niin Ukrainan sota kuin talousasiat. Tuolloin Macronin ja Xin seuraan liittynyt EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivoi, että Kiina edelleen pidättäytyy Venäjän aseistamisesta sekä rajoittaa entisestään siviili- ja sotilaskäyttöön kelpaavien kaksikäyttötuotteiden vientiä Venäjälle. Von der Leyen myös toivoi Kiinan käyttävän vaikutusvaltaansa Venäjään, jotta Venäjä lopettaisi hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Tiistaina Macron otti Xin henkilökohtaisesti vastaan, kun tämä saapui lentokoneellaan Lounais-Ranskaan, missä valtionpäämiehet suuntasivat vuoristoravintolaan nauttimaan paikallista lammasta, juustoa ja viiniä.

Matka jatkuu Serbiaan

Xi kritisoi tiistaina Natoa 25 vuoden takaisesta Kiinan suurlähetystön pommittamisesta, joka tapahtui Kosovon sodan aikana. Xi varoitti serbialaislehdessä julkaistussa kirjoituksessaan, ettei Kiina antaisi ikinä saman toistua.

Xi jatkaa Euroopan-matkaansa vierailemalla Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Hän käy kaupungissa päivälleen 25 vuotta sen jälkeen, kun Naton koneet pommittivat Kiinan suurlähetystöä Kosovon sodan aikana. Iskussa kuoli kolme kiinalaista toimittajaa.

- 25 vuotta sitten tänä päivänä Nato pommitti kiinalaista suurlähetystöä Jugoslaviassa tappaen kolme kiinalaistoimittajaa. Tätä meidän ei pitäisi koskaan unohtaa. Kiinalaiset vaalivat rauhaa, mutta emme anna vastaavan traagisen historian toistua enää ikinä, Xi kirjoitti.

Xin odotetaan saapuvan Belgradiin tiistaina illalla Ranskan-visiittinsä jälkeen.

Serbiasta Xi jatkaa Ranskasta alkanutta kiertuettaan Unkariin. Kiinalla on merkittäviä taloudellisia intressejä sekä Serbiassa että Unkarissa, ja suunnitteilla on isoja investointeja Unkariin, muun muassa sähköautotehdas. Unkarin pääministeri Viktor Orban on pyrkinyt ajamaan entistä läheisempiä taloudellisia suhteita Kiinaan, Venäjään ja Aasian maihin.

Edellisen kerran Xi vieraili EU:n alueella vuonna 2019 ennen koronapandemiaa.

2024-05-07T15:29:02Z dg43tfdfdgfd