TOGON HALLITSEVA PUOLUE VOITTI VAALIT, PRESIDENTTI VOI PIDENTää AIKAANSA VALLASSA LäHES LOPUTTOMIIN

AFP

Länsiafrikkalaisen Togon hallitseva puolue voitti parlamentin enemmistön huhtikuun lopun vaaleissa, maan vaaliviranomainen sanoi lauantaina.

Kansanedustajat päättivät aiemmin huhtikuussa hyväksyä erittäin kiistanalaiset muutokset maan perustuslakiin. Kriitikoiden mukaan presidentti Faure Gnassingbe voi pidentää muutoksen turvin aikaansa vallassa.

Gnassingbe on hallinnut Togoa vuodesta 2005 lähtien. Hän seurasi presidenttinä isäänsä Gnassingbe Eyademaa, joka kaappasi vallan maassa vuonna 1967.

Gnassingben puolue sai vaaliviranomaisten ilmoittamien alustavien tulosten mukaan 108 paikkaa 113-paikkaisessa parlamentissa. Vaalien äänestysprosentti oli viranomaisen mukaan 61.

Alueelliset vaalitarkkailijat olivat sanoneet olevansa tyytyväisiä maanantaina järjestettyjen vaalien kulkuun. Oppositiopuolueiden mukaan vaaleissa oli kuitenkin joitain epäselvyyksiä, ja osa on syyttänyt Länsi-Afrikan talousyhteisön Ecowasin tuomioistuimessa perustuslakiuudistuksen olevan laiton.

Oppositio tuomitsi perustuslakiuudistuksen

Gnassingbe voi muutosten turvin toimia presidentin viran lisäksi myös ministerineuvoston puheenjohtajana, joka on pääministeriä vastaava rooli. Ministerineuvoston puheenjohtajaksi valitaan automaattisesti enemmistöpuolueen johtaja.

Uuden perustuslain mukaan Togon presidentistä tulee nyt lähinnä seremoniallinen virka, jonka valitsee kansan sijaan parlamentti neljän vuoden kaudelle. Perustuslain muutos tarkoittaa, että valta on nyt ministerineuvoston puheenjohtajalla.

Oppositiolle muutokset tarkoittavat siis sitä, että Gnassingbe voi pysyä vallassa ilman aikarajoja niin kauan kuin hänen puolueensa on parlamentin enemmistöpuolue. Viranomaiset estivät myös opposition yritykset protestoida uutta uudistusta vastaan.

Oppositiopuolueet tuomitsivatkin perustuslakiuudistuksen "institutionaaliseksi vallankaappaukseksi". Opposition mukaan uudistus loi roolin, joka oli räätälöity Gnassingbelle presidenttikausien rajojen kiertämiseksi ja hänen perheensä poliittisen vallan laajentamiseksi.

57-vuotias Gnassingbe on voittanut kaikki vaalit olleessaan vallassa, ja oppositio on aina väittänyt vaalien tuloksissa olleen epäselvyyksiä.

2024-05-05T03:20:13Z dg43tfdfdgfd