UKRAINA ISKI LENNOKEILLA VENäLäISIIN SäHKöASEMIIN JA POLTTOAINEVARASTOON

AFP

Ukraina ampui lauantain vastaisen yön aikana lennokkeja Venäjän puolelle ja osui kolmeen sähköasemaan ja yhteen polttoainevarastoon, kertoi ukrainalainen puolustuslähde.

Ukraina on viime kuukausina lisännyt iskujaan Venäjän energiahuoltoa kohtaan rampauttaakseen Venäjän sodankäyntiä. Venäjän puolustusministeriö sanoi ampuneensa yön aikana alas 50 ukrainalaista lennokkia. Smolenskissa yksi alasammutuista lennokeista sytytti pudotessaan tuleen polttoainesäiliön, kertoi alueen kuvernööri Vasili Anohin.

Venäläinen Izvestija-lehti ilmoitti lauantaina, että yksi sen sotakirjeenvaihtajista on kuollut Ukrainan lennokki-iskussa Zaporizhzhjan alueella Ukrainassa. Toimittaja Semjon Jeremin oli avustajineen palaamassa rintama-alueelta, kun ryhmä joutui ukrainalaisten lennokkien kohteeksi.

Jeremin oli aiemmin seurannut sotaa muun muassa Venäjän miehittämällä Donetskin alueella, lehti kertoi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova tuomitsi lennokki-iskun.

- Vaadimme, että kansainväliset järjestöt ja ihmisoikeustoimijat välittömästi ja painokkaasti tuomitsevat tämän brutaalin murhan, Zaharova sanoi.

Ukrainan sodan aikana on kuollut ainakin 15 sotaa seurannutta toimittajaa, laskee lehdistönvapautta puolustava Committee to Protect Journalists -järjestö.

Zelenskyi: Onko Nato liittolainen?

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi perjantaina, että sotilasliitto Naton on tehtävä päätös, onko se todella Ukrainan liittolainen.

Presidentti peräänkuulutti samalla Nato-maiden puolustusministereitä edistämään Ukrainalle annettavaa aseapua.

Aiemmin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotti, että Nato-maat ovat päässeet yhteisymmärrykseen Ukrainalle toimitettavasta lisäavusta. Tähän kuuluu muun muassa ilmapuolustuskalustoa. Stoltenberg sanoi, että hän odottaa uusia avauksia ilmatorjunta-avusta pian.

- Meidän taivaastamme on tultava jälleen turvallinen. Se riippuu täysin teidän päätöksestänne, Zelenskyi totesi ministereille videoyhteyden välityksellä Brysselissä.

2024-04-20T00:30:12Z dg43tfdfdgfd