USA:N EDUSTAJAINHUONE HORJUU TAAS KAAOKSEN PARTAALLA – PUHEMIES JOHNSON VOIDAAN KAMMETA POIS UKRAINA-PAKETIN TAKIA, JA TIEDOSSA OLISI UMPIKUJA

Anssi Rulamo

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone on vaarassa syöksyä kaaokseen, sillä puhemies Mike Johnson taistelee asemastaan. Republikaani Johnson joutui tällä viikolla puolueensa äärilaidan edustajien kapinan kohteeksi näiden suututtua siitä, että Johnson on viimein tuomassa Ukraina-tukipaketin äänestykseen, mahdollisesti lauantaina.

Johnson aloitti puhemiehenä vasta lokakuussa, mutta hänen asemansa on hatara. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén pitää täysin mahdollisena, että Johnson menettää tehtävänsä lähiaikoina.

- Kysymys on lähinnä ajoituksesta, että milloin tästä epäluottamuslauseesta mahdollisesti äänestettäisiin, Lindén sanoo STT:lle.

Hän pitää mahdollisena asioiden kulkuna sitä, että ensin edustajainhuone äänestää Johnsonin tuomista neljästä tai viidestä lakipaketista, jonka jälkeen mennään istuntotauolle. Epäluottamusasia käsiteltäisiin mahdollisesti vasta sen jälkeen.

Haavoittuvainen asema

Johnsonin epävakaan aseman taustalla on republikaanien hiuksenhieno enemmistö edustajainhuoneessa. Hänellä ei ole varaa menettää puoluerajojen mukaan menevässä äänestyksessä kuin yksi republikaaniääni, mikä tekee hänestä hyvin haavoittuvaisen.

Tilannetta pahentaa tälle istuntokaudelle tuotu sääntö, jonka myötä yhdenkin kongressiedustajan esittämä epäluottamus puhemiestä kohtaan voi pakottaa edustajainhuoneen äänestämään asiasta. Edellinen puhemies Kevin McCarthy suostui sääntöön tammikuussa 2023 osana kompromissia, jolla hänet äänestettiin puhemieheksi. Sääntö kuitenkin kostautui McCarthylle, kun hänet kammettiin sen turvin puhemiehen paikalta viime lokakuussa.

Republikaanien oikean laidan eli niin sanotun Maga-siiven edustajista georgialainen Marjorie Taylor Greene teki maaliskuussa esityksen epäluottamuksesta Johnsonia kohtaan, ja tällä viikolla kentuckylainen Thomas Massie liittyi Johnsonia vastustavaan rintamaan ja kehotti tätä eroamaan. Jos Johnsonin luottamuksesta äänestetään lähipäivinä, hän siis näyttää tarvitsevan tuekseen ainakin joitain demokraattiääniä, koska pelkät republikaaniäänet eivät riitä enemmistöön.

Demokraattien valinta

Viime lokakuussa demokraatit eivät lähteneet pelastamaan McCarthya, kun tämä joutui republikaanien äärisiiven hampaisiin, vaan olivat mukana äänestämässä puhemiehen pois tehtävästään.

Nyt demokraateilla voi olla edessään visainen valinta. Lindén pitää periaatteessa mahdollisena, että demokraatit äänestäisivät Johnsonin puolesta epäluottamusäänestyksessä.

- Jos he ajattelevat, että tästä ei nyt kerta kaikkiaan tule mitään, emme pysty hallinnoimaan tätä maata enää ollenkaan, jos republikaaniryhmä ajautuu taas järjettömään epävakauteen, Lindén sanoo.

- Mutta en minä sitä hirveän todennäköisenä pidä, koska vaalit ovat tulossa. Demokraatit haluavat näyttää äänestäjille, että republikaanit eivät osaa enää edes hallinnoida maata vaan syöksevät sen kaaokseen.

Muutamat demokraatit ovat jo ilmoittaneet, etteivät halua äänestää Johnsonin erottamisen puolesta.

- Massie haluaa maailman palavan, minä en aio seisoa vieressä ja katsella. Minulla on ämpärillinen vettä, sanoi demokraattiedustaja Jared Moskowitz viestipalvelu X:ssä.

Lindénin mukaan Johnsonilla ei ole demokraattien keskuudessa vihamiehiä samalla tavalla kuin McCarthylla oli, mutta häneenkin demokraatit ovat monessa suhteessa tyytymättömiä, muun muassa Ukraina-paketin kanssa vitkastelun takia.

- Jos demokraatit eivät äänestä (Johnsonin) puolesta, republikaanien pitäisi olla lähes yksimielisiä sillä niukalla enemmistöllä mikä heillä on. Ei heillä ole yksimielisyyttä yleensä yhtään mistään asioista. Eli kyllä se on aika vaarallinen tilanne Johnsonin jatkon kannalta, jos epäluottamusäänestys ylipäätään järjestetään.

Kuka tilalle?

Jos Johnson syrjäytettäisiin puhemiehen paikalta, oltaisiin mahdollisesti melkoisessa poliittisessa umpikujassa. Jo korvaajan löytäminen McCarthylle viime syksynä oli viikkoja kestänyt tuskainen prosessi, eikä Lindén usko, että tilanne olisi ainakaan helpompi. Uudeksi puhemieheksi tuskin olisi tunkua, sillä nykyisellään tehtävässä on lähes mahdotonta onnistua.

- En voi uskoa, että uusi kierros olisi muuta kuin vaikeampi, Lindén sanoo.

- Jos puhemies menee vaihtoon, se tarkoittaa sitä, että uuden valitseminen ajaa edustajainhuoneen toimintakyvyttömyyteen.

Ennestään melko tuntematon louisianalainen Johnson valittiin puhemieheksi eräänlaisena kompromissiratkaisuna. Hän on ex-presidentti Donald Trumpin kannattaja ja puolueensa arvokonservatiivilaidan edustaja, mutta kuitenkin tyyliltään toisia kunnioittava ja neuvotteleva.

- Ajateltiin, että hän saattaisi olla se ihminen, jota tämä hetki tarvitsee. Eli jos hän ei pärjää, niin kuka sitten. Siinä voi helposti käydä niin, että sitä seuraavaa ei vaan saada valittua pitkään aikaan.

Vaikka Johnsonin paikalle astuisi sääntöjen mukaan virkaatekevä puhemies, ei kyseisessä välitilassa voitaisi edistää mitään merkittäviä lakeja. Hallinto olisi käytännössä jumissa niin kauan, että uusi puhemies olisi valittu.

Sävy muuttui

Johnson sai kuukausien ajan kritiikkiä Ukrainan tukijoilta sekä demokraateissa, republikaaneissa että Yhdysvaltain ulkopuolella siitä, ettei hän tuonut jumissa ollutta 60 miljardin dollarin tukipakettia Ukrainalle äänestykseen edustajainhuoneessa.

Tällä viikolla hän lopulta ilmoitti tekevänsä niin, mikä suututti republikaanien oikean laidan. Johnsonin kommenteissa oli havaittavissa selkeä muutos, kun hän korosti Yhdysvaltain liittolaisten tukemisen tärkeyttä.

- Aiomme tukea läheistä liittolaistamme ja rakasta ystäväämme Israelia, ja puolustamme vapautta ja varmistamme, ettei Vladimir Putin marssi läpi Euroopan. Nämä ovat tärkeitä vastuita, Johnson sanoi yhdysvaltalaiskanava CNN:lle keskiviikkona.

- Toisesta maailmansodasta lähtien vastuu vapaasta maailmasta on ollut meidän harteillamme. Ja me hyväksymme sen roolin. Olemme poikkeuksellinen maa. Olemme hienoin maa tällä planeetalla, ja meidän täytyy toimia sen mukaan.

Kysyttäessä mahdollisesta epäluottamuslauseesta Johnson sanoi haluavansa toimia oikein ja olevansa valmis kohtaamaan seuraukset.

Ukraina-tuki menossa läpi

Aiemmin tukipaketteja Ukrainalle, Israelille ja Taiwanille oli yritetty tuoda äänestettäviksi yhtenä kokonaisuutena, johon oli lisäksi kytketty kiristystoimia Yhdysvaltojen etelärajan turvallisuuteen. Koska tätä jättipakettia ei ollut mahdollisuutta saada sellaisenaan läpi eri ryhmien vastustuksen vuoksi, Johnson päätyi erottamaan osat useaksi eri lakipaketiksi, joista äänestetään erikseen. Lisäksi Ukraina-tuesta osa muutettiin lainan muotoon.

Lindén on toiveikas sen suhteen, että kuukausikaupalla jumissa ollut ja Ukrainan kipeästi kaipaama tukipaketti menee viimein läpi.

- Kyllä kaikki merkit viittaavat siihen, että sieltä löytyy puoluerajat ylittävän enemmistön tuki niin, että se laki saadaan läpi.

Tämän jälkeen senaatin ja presidentti Joe Bidenin pitäisi vielä hyväksyä laki, mutta sitä pidetään lähinnä muodollisuutena. Ukrainan kohtalonkysymys onkin nyt se, että tukipaketista ehditään äänestää ennen kuin Johnson mahdollisesti syrjäytetään.

2024-04-19T08:59:48Z dg43tfdfdgfd