USA:N EDUSTAJAINHUONE ääNESTäNEE VIIMEIN UKRAINA-TUESTA

Anssi Rulamo

Yhdysvaltain edustajainhuoneen odotetaan äänestävän tänään illalla paikallista aikaa noin 60 miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle.

Tukipaketti on ollut jumissa republikaanienemmistöisessä edustajainhuoneessa viime syyskuusta lähtien, koska oikean laidan republikaanit vastustavat sitä. Tällä viikolla edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnson ilmoitti tuovansa paketin viimein äänestykseen.

Aiemmin Ukraina-tukea yritettiin saada läpi osana mittavaa kokonaisuutta, johon oli kytketty mukaan tukea myös Israelille ja Taiwanille sekä tiukennuksia rajaturvallisuuteen. Tätä pakettia ei kuitenkaan ollut mahdollista saada läpi, koska sen eri osioita tukivat hieman eri koalitiot. Siksi Johnson päättikin nyt erottaa osiot omiksi paketeikseen.

Ukrainalle on tulossa tukea noin 60 miljardia, Israelille noin 26 miljardia ja Taiwanille noin 8 miljardia dollaria.

Ukrainalla kova tarve

Ukraina-paketin odotetaan menevän läpi puoluerajat ylittävällä äänestystuloksella. Republikaaneilla on edustajainhuoneessa erittäin täpärä enemmistö, ja koska puolueen äärilaita vastustaa Ukrainan tukemista, läpimenoon tarvitaan väistämättä myös demokraattiääniä. Demokraatit ovat olleet alusta asti tukipaketin kannalla.

Puolue osoitti halukkuutensa tukea pakettia jälleen torstaina, kun lain eteneminen edustajainhuoneen sääntövaliokunnasta mahdollistui demokraattiäänten turvin.

Ukrainalle tuen hyväksyminen olisi äärimmäisen kriittistä. Yhdysvallat on ollut Ukrainan selvästi tärkein aseellinen tukija, kun maa on puolustautunut Venäjän hyökkäystä vastaan. Yhdysvaltojen tuen ehdyttyä Ukraina on kärsinyt viime kuukausina vakavasta ammuspulasta, ja rintamatilanne on käynyt tukalaksi. Euroopan maiden pyrkimykset lisätä omaa tukeaan eivät ole riittäviä Yhdysvaltain jättämän aukon paikkaamiseksi.

Edustajainhuoneesta tukipaketit Yhdysvaltain liittolaisille menevät vielä senaatin hyväksyttäviksi, mutta siinä ei enää pitäisi tulla ongelmia.

Epäluottamusäänestys häämöttää

Äänestystä varjostaa puhemies Johnsonin kannalta se, että hän saattaa itse joutua pian epäluottamusäänestyksen kohteeksi.

Johnsonin halukkuus tehdä yhteistyötä demokraattien kanssa on saanut republikaanien äärilaidan suuttumaan häneen. Kaksi oikean laidan edustajaa, Marjorie Taylor Greene ja Thomas Massie, ovat jo ilmoittaneet esittävänsä epäluottamusta puhemiehelle. Nykysäännöillä yksikin edustaja voi halutessaan pakottaa edustajainhuoneen äänestämään puhemiehen luottamuksesta,

On epäselvää, asettuisiko riittävä määrä demokraatteja tukemaan Johnsonia, jos omat puoluetoverit yrittäisivät kammeta tämän sivuun.

Johnson aloitti puhemiehenä lokakuussa, kun republikaanien änkyräsiipi syrjäytti edellisen puhemiehen Kevin McCarthyn.

---

Lähteinä The Hill ja New York Times.

2024-04-19T23:45:11Z dg43tfdfdgfd