VENäJä HYöKKäSI TAAS RAKETEILLA JA LENNOKEILLA ITä-UKRAINAAN

Ukrainan itäosassa ainakin kolme ihmistä on kuollut ja kymmenkunta haavoittunut Venäjän raketti- ja lennokkihyökkäyksissä, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Taloon osunut rakettihyökkäys tappoi kaksi ihmistä Pokrovskissa, kun taas Harkovaan tehty lennokkihyökkäys haavoitti useita. Monatshynivkaan tehdyssä iskussa kuoli iäkäs nainen. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yhteensä 24 lennokilla, joista ilmatorjunta pudotti yhtä lukuun ottamatta kaikki.

Sekä Ukrainassa että Venäjällä on vietetty sunnuntaina ortodoksista pääsiäistä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi sunnuntaina videoviestin Pyhän Sofian katedraalista Kiovan keskustasta.

- Uskomme, että Jumalalla on olkapäällään arvomerkki, jossa on Ukrainan lippu. Koska meillä on tällainen liittolainen, elämä tulee varmasti voittamaan kuoleman, Zelenskyi sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pääsiäisviestissään patriarkka Kirillille maininnut suoraan Ukrainan sotaa, mutta kiitti tätä yhteistyöstä aikana "jolloin meidän on tärkeää yhdistää pyrkimyksemme isänmaan vakaan kehityksen ja vahvistamisen vuoksi".

Patriarkka Kirill johtaa Venäjän ortodoksikirkkoa ja on tukenut voimakkaasti maan hyökkäystä Ukrainaan.

ISW: Venäjä edennyt huomattavasti Avdijivkan kaupungin koillispuolella

Venäläisjoukot ovat edenneet huomattavasti Avdijivkan kaupungin koillispuolella Itä-Ukrainassa, kertoi amerikkalainen ISW-ajatushautomo raportissaan.

Venäjä valtasi Avdijivkan helmikuussa.

Venäläisjoukkojen lauantain vastaisen yön etenemisen syynä oli todennäköisesti se, että ukrainalaisjoukot olivat vetäytyneet alueelta. Ukrainalla on viime aikoina ollut vaikeuksia itärintamalla, sillä siltä puuttuu sekä aseita että sotilaita.

ISW:n mukaan on todennäköistä, että ukrainalaiset ovat päättäneet vetäytyä ja odottaa, että rintamalle saadaan länsimaiden sotilasapua. Venäjä puolestaan yrittänee ajatushautomon mukaan käyttää hyväkseen aikaikkunan, joka sillä on ennen uusien aseiden saapumista.

ISW:n mukaan on todennäköistä, että Venäjä pystyy etenemään vielä lisää lähitulevaisuudessa. Ajatushautomon mukaan Venäjä keskittää joukkoja alueille, joissa eteneminen on todennäköistä, mutta ISW:n mukaan tässä vaiheessa on epäselvää, mikä joukkojen lopullinen tavoite rintamalohkolla on.

2024-05-05T07:35:53Z dg43tfdfdgfd