VENäJä: NATON SOTAHARJOITUKSET SUOMESSA LISääVäT SOTILAALLISTEN VäLIKOHTAUSTEN RISKIä

Sotilasliitto Naton sotaharjoitukset Suomessa lisäävät mahdollisten sotilaallisten välikohtausten riskiä, sanoo Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova valtiollisen Ria Novosti -uutistoimiston haastattelussa.

- Liittouma jatkaa sotilastoimia maassa, joka oli ennen puolueeton... tällainen toiminta lisää mahdollisen sotilaallisen yhteenoton riskiä, Zaharova sanoi.

Zaharova sanoi uskovansa, että kuluvalla viikolla alkavat sotaharjoitukset ovat osa hybridisotaa Venäjää vastaan. Zaharovan mukaan Venäjä seuraa tarkasti "kollektiivisen lännen aggressiivisia toimia".

- Epäilemättä kaikkiin tarpeellisiin poliittisiin ja sotilasteknisiin toimiin maamme puolustuskyvyn uhkien pysäyttämiseksi tullaan ryhtymään, Zaharova jatkoi.

Naton sotaharjoitukset Suomessa alkavat perjantaina.

Zaharovan kommenteista kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Ukrainan kerrotaan iskeneen lennokeilla Venäjän energiantuotantoon

Venäjän länsiosassa useita energiantuotantoon liittyviä kohteita on tulessa Ukrainan lennokkihyökkäyksien jäljiltä, kertovat paikallisviranomaiset.

Smolenskin alueen kuvernöörin mukaan kohteisiin iskettiin viime yönä.

Ukraina on viime viikkona kiihdyttänyt iskujaan Venäjän öljyn- ja energiantuotantoa vastaan. Muun muassa Yhdysvallat on ollut huolissaan iskujen vaikutuksista maailman energiamarkkinoihin.

Ukrainan YK-lähettiläs: Venäjä käyttää seksuaalista väkivaltaa aseenaan

Venäjä käyttää seksuaalista väkivaltaa aseenaan siviilejä ja sotavankeja vastaan, sanoi Ukrainan YK-lähettiläs Serhi Kyslytsja Kyiv Independentin mukaan.

Kyslytsja puhui asiasta YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisessa, jonka aiheena on konfliktialueilla tehdyt seksuaaliset väkivallanteot. Hän käytti puheessaan muun muassa Venäjän vankeudesta vapautettujen todistajien lausuntoja.

Heistä yli 50 prosenttia oli Kyslytsjan mukaan kokenut jonkinlaista seksuaalisen väkivallan muotoa. Ukrainan syyttäjäviranomaisten mukaan yli 300 ihmistä on ollut seksuaalisen väkivallan uhreja. Uhreista noin 180 on ollut viranomaisten mukaan naisia, hieman yli sata miehiä ja 15 alaikäisiä.

Venäjän edustaja sanoi, että Kyslytsjan väitteet olivat vahvistamattomia.

Kirjatut uhrimäärät ovat Kyslytsjan mukaan mitä todennäköisimmin vain osa todellisten uhrien määrästä.

- Selviytyjät eivät voi odottaa, että sota on ohitse. He tarvitsevat tukea ja oikeutta nyt.

Ukraina on Kyslytsjan mukaan aloittanut pilottihankkeen, jolla seksuaalisen väkivallan uhreille tarjotaan hätärahoitusta.

Kyslytsja toi puheessaan esille myös, että muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on löytänyt todisteita Venäjän harjoittamasta seksuaalisesta väkivallasta raportissaan.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

2024-04-24T04:32:28Z dg43tfdfdgfd