VENäJäLLE TEHDYT ISKUT SAAVAT KANNATUSTA UKRAINALAISILTA – ISKUT HERäTTäNEET EPäRöINTIä YHDYSVALLOISSA

Lassi Lapintie

Venäjällä sijaitseviin öljynjalostamoihin tehdyt onnistuneet lennokki-iskut ovat olleet yksi harvoista viime aikojen valopilkuista Ukrainalle. Vaikka Ukraina ei useimmiten virallisesti ilmoitakaan tehneensä iskuja, niitä pidetään yleisesti osana Ukrainan puolustussotaa.

Iskut Venäjän alueen infrastruktuuriin saivat laajalti kannatusta ukrainalaisilta, kun STT kysyi heiltä asiaa paikan päällä Kiovassa ja Harkovassa huhtikuun alussa.

- Miksi meitä saa ampua ja heitä ei saisi? He saavat nyt nahoissaan tuntea sen, mitä me olemme joutuneet kokemaan. Mielestäni nämä iskut ovat ihan oikeutettuja, sanoo STT:lle Natalija, 56, Harkovassa.

Koillisessa Ukrainassa sijaitseva Harkova on jatkuvien venäläisiskujen kohteena, ja kaupunki kärsii sähkökatkoista, koska energiaverkko on pahasti vaurioitunut.

- Ei ole oikein, että vain ukrainalaiset joutuvat kärsimään, eli kannatan niitä, sanoi harkovalaiskauppias Oleksi Gubtshenko, 50, iskuista Venäjälle.

Gubtshenko myy harkovalaisille generaattoreita ja muita tarvikkeita, joille on ollut käyttöä kaupungissa sähkökatkojen vuoksi.

Venäjälle tehdyt iskut ovat herättäneet epäröintiä Ukrainaa tukevien länsimaiden johdossa. Muun muassa Washington Post ja Financial Times ovat kertoneet lähteidensä perusteella, että Yhdysvallat on pyytänyt Ukrainaa lopettamaan iskut venäläisiin öljynjalostamoihin, koska iskut nostavat öljyn hintaa maailmanmarkkinoilla. Yhdysvallat on myös pelännyt niiden johtavan kovempiin Venäjän vastaiskuihin Ukrainassa.

"Mielestäni hyvä strategia"

JP Morgan -pankin huhtikuussa julkaiseman analyysin mukaan Ukrainan iskut olivat leikanneet Venäjän öljynjalostuskapasiteettia 670 000 tynnyrillä päivässä, kertoi CNBC.

Ukraina ei toistaiseksi näytä luopuneen strategiastaan Yhdysvalloista kuuluneista soraäänistä huolimatta.

Iskut saivat kannatusta myös pääkaupunki Kiovassa STT:n vierailulla.

- Mielestäni se on hyvä strategia. Ensiksikin se pienentää Venäjän resursseja, ja toiseksi nämä iskut osuvat Venäjän vallan julkikuvaan. Koska Venäjän alue on liian iso eivätkä he voi puolustaa kaikkea, heidän pitää joko viedä ilmatorjuntakalustoa rintamalta tehtaille tai jättää ne rintamalle. Jonnekin tulee siis vähemmän ilmatorjuntaa, joko rintamalle tai muualle, sanoi opiskelija Daniil, 26, Kiovassa.

- Venäjän johdossa on henkilö (presidentti Vladimir Putin), joka on melkein kuin ihmissyöjä, barbaari. Putin sekä Venäjän muu poliittinen ja sotilaallinen johto antaa käskyjä pommittaa Ukrainassa myös siviilejä ja infrastruktuuria. Siksi he ovat vastuussa sekä Jumalan että kansainvälisen yhteisön edessä kaikesta siitä, mitä tässä sodassa tapahtuu, sanoi entinen virkamies Gregory, 68, iskuista kysyttäessä.

- Se, että Ukraina lähettää lennokkeja Venäjän puolelle, on meidän vastauksemme. Meidän on pakko vastata, koska alkuperäiset pommitukset tulevat Venäjän puolelta, hän jatkoi.

2024-04-27T10:39:59Z dg43tfdfdgfd