WSJ: USA:N TIEDUSTELUPALVELUT EIVäT USKO PUTININ MääRäNNEEN NAVALNYIN TAPPAMISTA

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut eivät usko Venäjän presidentin Vladimir Putinin määränneen henkilökohtaisesti maan opposition kärkihahmon Aleksei Navalnyin tappamisesta vankileirillä helmikuussa, kertoo Wall Street Journal -lehti (WSJ). Lehti perustaa uutisensa tiedustelulähteisiin. Tiedusteluväen mukaan tämä ei kuitenkaan poista Putinin syyllisyyttä Navalnyin kuolemaan.

Lehden lähteiden mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut ovat asiasta varsin yksimielisiä. Sen sijaan monet eurooppalaiset tiedustelupalvelut ovat eri mieltä ja uskovat, ettei Navalnyia olisi voitu vahingoittaa Putinin tietämättä.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen analyysi asiasta perustuu WSJ:n mukaan sekä tiedustelutietoon että julkisiin lähteisiin. Tiedustelupalveluiden mukaan esimerkiksi Navalnyin kuolema vain hieman ennen Venäjän presidentinvaaleja ei tue teoriaa siitä, että Putin olisi käskenyt tappaa hänet.

Navalnyi kuoli helmikuun puolivälissä epäselvissä olosuhteissa vankileirillä Siperiassa, missä hän oli suorittamassa poliittisena pidettyä 19 vuoden tuomiotaan. Useat Navalnyin tukijat ovat syyttäneet Putinia hänen murhauttamisestaan. Venäjän viranomaisten mukaan kuolema oli luonnollinen.

2024-04-27T16:10:46Z dg43tfdfdgfd