ZELENSKYI: UKRAINA JA YHDYSVALLAT ALOITTIVAT TURVALLISUUSSOPIMUKSEN VALMISTELUN

Ilmo Ilkka

Ukraina ja Yhdysvallat ovat aloittaneet kahdenvälisen turvallisuussopimuksen valmistelun, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyi luonnehti sopimuksen valmistelua "todella esimerkilliseksi".

Samalla valtiot ovat viimeistelemässä suunnitelmia, joiden myötä Ukraina saisi pitkän kantaman ohjuksia Yhdysvalloilta. Kyseiset ohjukset ovat presidentin mukaan ATACMS-ohjusten malleja, joiden kantomatka on noin 300 kilometriä. Ukrainalle aiemmin toimitettujen ATACMS-ohjusten kantomatka on puolestaan noin 165 kilometriä.

Ukraina on solminut useita turvallisuussopimuksia eri Nato-maiden kanssa, mukaan lukien Suomen. Sopimukset eivät kuitenkaan ole puolustussopimuksia, vaan niiden tarkoituksena on muun muassa taata asetoimituksia Ukrainalle vuosien ajaksi.

Apua voidaan toimittaa nopeasti

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi viikonloppuna noin 60 miljardin dollarin (noin 56 miljardin euron) suuruisen apupaketin Ukrainalle. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi Hillin mukaan Zelenskyille maanantaina, että apua ja tarvikkeita toimitetaan Ukrainalle mahdollisimman pian.

Apupaketti vaatii vielä Yhdysvaltain senaatin hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen tullakseen voimaan. Senaatti voi ottaa asian käsittelyyn jopa jo tiistain aikana ja paketin odotetaan menevän läpi ilman suurempia ongelmia. Kun apupaketti on saanut viimeisen hyväksynnän Bidenin kynästä, voi Yhdysvallat Guardianin mukaan toimittaa aseita ja muuta apua Ukrainaan lähes välittömästi.

Kyiv Independentin mukaan yhdysvaltalainen kongressiedustaja, demokraatti Bill Keating puolestaan sanoi Kiovan-vierailunsa yhteydessä maanantaina, että apua voidaan toimittaa nopeammin kuin kukaan uskoisikaan. Hän ei kuitenkaan avannut aikatauluja sen tarkemmin.

Britannian pääministerin Rishi Sunakin odotetaan ilmoittavan tänään 500 miljoonan punnan eli noin 580 miljoonan euron sotilaallisesta lisäavusta Ukrainalle. Sunak vierailee Varsovassa, missä hän tapaa Puolan pääministerin Donald Tuskin sekä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Sunak on perustellut lisäapua toteamalla, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pysähdy Puolan rajalle, jos Venäjän annetaan voittaa sota Ukrainassa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

2024-04-23T00:28:22Z dg43tfdfdgfd