HALLITUS LAKKAUTTAA RAUHANJäRJESTöJEN AVUSTUKSET – JäRJESTöT HUOLISSAAN

Nina Törnudd

Hallitus on päättänyt lakkauttaa kokonaan suomalaisten rauhanjärjestöjen avustukset. Avustuksia on tänä vuonna maksettu kymmenelle järjestölle yhteensä 350 000 euroa, mutta ensi vuodelta rahat on leikattu kokonaan pois. Rauhanjärjestöjen mukaan leikkaus vaikeuttaa niiden toimintaa suuresti.

Tuet ovat olleet oikeusministeriön hallinnoitavina. Yksikön päällikkö Corinna Tammenmaa kertoo STT:lle, että tukien lakkautus on osa valtiontalouden säästöjä. Kaikkiaan oikeusministeriön avustuksista säästetään 3,5 miljoonaa euroa, mutta leikkausten tarkasta kohdentumisesta ei ole vielä päätöksiä, Tammenmaa sanoo. Järjestöille kerrottiin asiasta perjantaina järjestetyissä etäkokouksessa.

Rauhanliiton Laura Lodenius sanoo STT:lle, että avustuksia leikattiin tuntuvasti jo tälle vuodelle verrattuna viime vuoteen. Tukisummat ovat vaihdelleet eri vuosina, mutta niihin on monesti saatu täydennystä eduskunnan joululahjarahoista. Lodeniuksen mukaan leikkaus vaikeuttaa rauhanjärjestöjen toimintaa tuntuvasti.

Ilman valtion yleisavustusta järjestöjen on vaikea hakea hankerahoitusta esimerkiksi EU:lta, Lodenius sanoo. Myös kouluissa järjestettävän rauhankasvatuksen kannalta valtion rahoitus on ollut olennainen.

"Hiipivää militarismia"

Yhteisessä kannanotossaan rauhanjärjestöt huomauttavat, että presidentti Alexander Stubb on ajanut Suomen kehittämistä rauhantyön suurvallaksi. Stubb on aiemmin toiminut presidentti Martti Ahtisaaren perustaman rauhanvälitysjärjestö CMI:n hallituksen puheenjohtajana ja puhui rauhantyön merkityksestä myös vaalikampanjansa aikana.

- Tavoitteen saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa, koska rauhanjärjestöt ovat kasvattaneet yli sadan vuoden aikana suomalaiset rauhantyön osaajat, järjestöt sanovat kannanotossaan.

Järjestöjen mielestä tukien lakkautus on osa hiipivää militarismia, jonka pyrkimyksenä on heikentää kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä Suomessa.

Rauhanliiton lisäksi kannanotossa ovat mukana Rauhankasvatusinstituutti, SaferGlobe, Rauhanpuolustajat, Sadankomitea ja Aseistakieltäytyjäliitto. Taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö PAND sanoo omassa kannanotossaan, että rahoituksen katkeaminen uhkaa koko rauhanjärjestöjen verkostoa.

- Tällaiset leikkaukset eivät ainoastaan heikennä kansalaisyhteiskunnan ääntä, vaan ne myös syventävät eriarvoisuutta, lisäävät yksisilmäistä maailmankuvaa ja militarismia, sanoo PAND:n sihteeri, käsitetaitelija Juha-Pekka Väisänen tiedotteessa.

2024-04-26T13:27:26Z dg43tfdfdgfd