PUTIN: VENäJä EI AIO HYöKäTä NATOON – SUORA UHKAUS LäNSIMAIDEN HäVITTäJISTä

Aiemmin Putin on uhonnut Venäjän olevan valmis ydinsotaan länsimaiden kanssa. Nyt hän väittää jättävänsä Naton rauhaan.

Venäjä ei aio hyökätä Naton kimppuun, presidentti Vladimir Putin väitti myöhään keskiviikkona. Hänen mukaansa Venäjällä ei ole aikomuksia hyökätä mihinkään Nato-maahan, mainiten erikseen Puolan, Baltian maat ja Tšekin.

Lausunnoista uutisoivat Reuters ja Politico, joiden mukaan Putin uhosi samalla, että länsimaiden lähettämät F-16-hävittäjät ammutaan alas Ukrainassa.

Putin syytti sotilasliitto Natoa laajentumisesta kohti Venäjää vuodesta 1991 saakka, jolloin Neuvostoliitto kaatui ja tilalle tuli nykyinen Venäjän federaatio. Laajentumisesta huolimatta Venäjä ei suunnittele hyökkäystä Natoon, Putin väitti.

”Meillä ei ole aggressiivisia aikomuksia näitä valtioita kohtaan”, Putin sanoi Kremlin uutistoimistoille lähettämän lausunnon mukaan.

”Ylitimmekö me valtameren Yhdysvaltojen rajalle? Emme”, hän lisäsi.

Putin uhosi aiemmin maaliskuussa, että Venäjä on valmiina ydinsotaan länsimaiden kanssa, huomauttaa Politico.

Eurooppalaiset sotilasjohtajat ja tutkijat ovat viime kuukausien aikana varoitelleet, että Kreml saattaa suunnitella yhteenottoa Naton kanssa tulevina vuosina. Saksan ulkopoliittisen instituutin tutkijat sanoivat marraskuussa, että Natolla on kuusi vuotta aikaa valmistautua Venäjän hyökkäykseen.

Putin antoi lausuntonsa vieraillessaan Venäjän ilmavoimien lentäjien luona Tverin alueella Moskovan luoteispuolella. Putinilta kysyttiin myös länsimaiden Ukrainalle lupaamista F-16-hävittäjistä.

”Jos he toimittavat F-16-hävittäjiä, ja he puhuvat tästä sekä ilmeisesti kouluttavat lentäjiä, tämä ei muuta tilannetta Ukrainassa”, Putin sanoi ja uhosi Venäjän tuhoavan hävittäjät.

Samalla Putin väitti, että F-16-hävittäjät voisivat kuljettaa ydinaseita.

”Jos niitä käytetään lentokentiltä kolmansissa maissa, niistä tulee meille legitiimejä kohteita, missä ikinä ne sijaitsevatkaan.”

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi aiemmin keskiviikkona Reutersin mukaan, että F-16:n pitäisi saapua Ukrainaan tulevien kuukausien aikana. Hävittäjiä Ukrainalle ovat luvanneet Belgia, Tanska, Norja ja Alankomaat. Useiden länsimaiden muodostama koalitio on luvannut kouluttaa ukrainalaisia pilotteja lentämään F-16:lla.

2024-03-28T10:58:02Z dg43tfdfdgfd