YHDYSVALTAIN PUOLUSTUSMINISTERI ILMOITTI KUUDEN MILJARDIN DOLLARIN SOTILASAPUPAKETISTA UKRAINALLE

AFP

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ilmoitti perjantaina kuuden miljardin dollarin uudesta sotilasapupaketista Ukrainalle. Paketti sisältää muun muassa ilmapuolustusammuksia, tykistöammuksia ja järjestelmiä, joilla puolustaudutaan lennokkeja vastaan.

Jo aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat kertoi yhden miljardin dollarin apupaketista. Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun presidentti Joe Biden oli allekirjoittanut pitkään viivästyneen lakipaketin, joka mahdollistaa uutta rahoitusta Ukrainalle sodankäyntiä varten.

- Tämä on tähän mennessä suurin turvallisuusapupaketti, johon olemme sitoutuneet, Austin sanoi Ukrainaa sotilaallisesti tukevan Ramsteinin ryhmän etäkokouksen jälkeen perjantaina.

Aiemmin julkaistun paketin tavarat lähtevät Ukrainaan Yhdysvaltain varastoista, mutta nyt julkistetun kuuden miljardin dollarin apupaketin tavarat hankitaan yhdysvaltalaiselta puolustusteollisuudelta. Tämä tarkoittaa sitä, että avun saapuminen taistelukentälle vie nyt pidemmän ajan.

Zelenskyi: Viivyttely tuli kalliiksi Ukrainalle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Ramsteinin ryhmän etäkokouksen avajaisissa, että Yhdysvaltain viivyttely uuden apupaketin hyväksymisessä on tullut kalliiksi Ukrainalle.

- Samaan aikaan kun me odotimme päätöstä Yhdysvaltain tuesta, Venäjän armeija onnistui ottamaan haltuunsa aloitteen taistelukentällä, Zelenskyi sanoi.

- Joka tapauksessa voimme nyt paitsi vakauttaa rintaman myös edetä eteenpäin ja saavuttaa Ukrainan tavoitteet sodassa, hän jatkoi.

Zelenskyi myös totesi kokouksen osanottajille ukrainalaisten puolustajien tarvitsevan riittävää ja oikea-aikaista tukea.

Ramsteinin ryhmässä on noin 50 maata, jotka koordinoivat Yhdysvaltojen johdolla materiaalituen toimittamista Ukrainaan. Suomesta ryhmän perjantaiseen etäkokoukseen osallistui puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Edustajainhuoneen pitkä vetkuttelu

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti keskiviikkona kaikkiaan noin 60 miljardin dollarin tukipaketin Ukrainalle ja sanoi varmistavansa, että kuljetukset lähtevät Ukrainaan pikimmiten.

Edustajainhuone oli hyväksynyt paketin pitkän jahkailun jälkeen viime viikon lauantai-iltana ja senaatti varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Yhdysvaltain tuki oli jumissa kuukausien ajan edustajainhuoneessa erityisesti joidenkin republikaanipuolueen oikeistosiiven edustajien vastustuksen takia.

Edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnson vetkutti sen tuomista äänestykseen pitkään.

Yksi luonnos lakipaketista oli aiemmin saanut jo senaatin hyväksynnän, mutta se tyssäsi sittemmin riitaantuneeseen edustajainhuoneeseen.

Yhdysvallat on ollut Ukrainan sotaponnistuksen suurin yksittäinen tukija, ja kongressin umpisolmu oli johtanut pahaan ammuspulaan Ukrainassa.

2024-04-26T17:52:04Z dg43tfdfdgfd