KANSANTERVEYSJäRJESTöT HUOLESTUIVAT HALLITUKSEN SOTE-LEIKKAUKSISTA: ”VAKAVAT SAIRAUDET EIVäT JONOSSA PARANE”

Sen sijaan virvoitusjuoma-, tupakka- ja alkoholiveroon sekä makeisten verotukseen liittyviä korotuksia kansanterveysjärjestöt pitävät tervetulleina.

Terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset ja hoitotakuun pidentäminen tulevat vaikeuttamaan hoitoon pääsyä.

Näin toteaa kansanterveysjärjestö Sydänliitto tiedotteessaan, jonka allekirjoittajiin kuuluvat myös Aivoliitto, Diabetesliitto, Filha, Hengitysliitto ja Syöpäjärjestöt.

Kansanterveysjärjestöt viittaavat hallituksen kehysriihen leikkauspäätöksiin, jotka kohdistuvat tuntuvasti muun muassa sote-sektorille.

Järjestöistä myönnetään, että päätösvalta asiakasmaksuista on viime kädessä hyvinvointialueilla. Alueiden rahoitusta kuitenkin vähennetään kehyksessä joka tapauksessa enimmäismäärien korotuksen takia 100 miljoonaa euroa, järjestöt muistuttavat.

”Näin ollen alueiden pitää säästää muualta, jos ne eivät korota maksuja. Asiakasmaksujen korotuksia kohdennettaessa tulisi ottaa huomioon pitkäaikaissairaille sairaudestaan koituvat kokonaiskustannukset ja niiden pitäminen kohtuullisina”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Hallitus päätti osana säästötoimiaan, että viime syyskuun alussa voimaantullut 14 päivän hoitotakuu palautetaan takaisin kolmeen kuukauteen.

Järjestöistä painotetaan, että hoitotakuun päivämäärärajoja tärkeämpää on kuitenkin potilaan oireiden ja sairauden mukainen oikea-aikainen terveydenhuollon kontakti ja hoidon jatkuvuus.

”Vakavat sairaudet eivät kuitenkaan jonossa parane, vaan saattavat pahentua. Perusterveydenhuollon vahvistamisesta on puhuttu ja se olisi kyllä erittäin tarpeen”, Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski muistuttaa tiedotteessa.

Katsetta hallituksen kannustuksiin

Kehysriihen virvoitusjuoma-, tupakka- ja alkoholiveroon sekä makeisten verotukseen liittyviä korotuksia kansanterveysjärjestöt pitävät tervetulleina toimina.

Järjestöt kuitenkin kaipaavat laaja-alaisempia ja vaikuttavampia verotuksellisia toimia, jotka ohjaisivat terveellisempään ravitsemukseen ja elintapoihin.

”Nyt katse kääntyy siihen, miten hallitus kannustaa hyvinvointialueita ennaltaehkäiseviin toimiin”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Tällä järjestöt viittaavat muun muassa hyte-kertoimeen, jonka painoarvoa oltaisiin hallitusohjelman mukaan kasvattamassa nykyisestä.

Hyte eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kerroin on perusteena sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien valtionrahoitukselle. Viime vuoden alusta hyte-kertoimen on jaettu hyvinvointialueille asukasluvun mukaan.

Järjestöt mainitsevat, että hallituksen on myös tarkoitus tarkastella kuntien ja hyvinvointialueiden välistä rahoitusratkaisua siten, että se kannustaisi panostamaan terveyden edistämiseen ja ehkäisevään toimintaan.

Lue seuraavaksi:

Suomalaisten elinajassa on käynnissä dramaattinen muutos – ja hyvinvointivaltio on käännepisteessä, sanoo apulaispormestari

2024-04-26T05:48:51Z dg43tfdfdgfd