YHDYSVALTAIN SENAATTI HYVäKSYI UKRAINA-PAKETIN, BIDEN LUPAA ASEAPUA JO TäLLä VIIKOLLA

Ilmo Ilkka

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt kymmenien miljardien suuruisen apupaketin Ukrainalle, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Washington Post -lehti.

Samalla senaatti hyväksyi apupaketit muun muassa Taiwanille ja Israelille sekä Tiktok-palvelua koskevia muutoksia. Tiktokin kiinalainen omistajayhtiö Bytedance velvoitettiin myymään videopalvelu, jotta sen toiminta voisi jatkua Yhdysvaltain markkinoilla.

Apupaketit ja Tiktokia koskevat päätökset oli nivottu osaksi yhtä pakettia, jonka senaatti hyväksyi äänin 79-18.

Presidentti Joe Biden ilmoitti äänestyksen jälkeen, että Ukrainalle lähetetään aseapua jo kuluvalla viikolla. Hän lupasi allekirjoittaa lakipaketin heti, kun se saapuu hänen pöydälleen keskiviikkona.

- Kongressi on hyväksynyt lainsäädäntöni, jotta voimme vahvistaa kansallista turvallisuuttamme ja lähettää maailmalle viestin Yhdysvaltain johtajuuden voimasta: puolustamme päättäväisesti demokratiaa ja vapautta sekä vastustamme tyranniaa ja sortoa.

- Tämä elintärkeä lakipaketti parantaa kansakuntamme ja maailman turvallisuutta, kun tuemme ystäviämme, jotka puolustautuvat terroristeja kuten Hamasia ja tyranneja kuten (Venäjän presidentti Vladimir) Putinia vastaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kiitti Yhdysvaltoja tukipäätöksestä heti tuoreeltaan X-viestipalvelussa.

- Äänestystulos vahvistaa Yhdysvaltain roolia demokratian johtotähtenä ja vapaan maailman johtajana.

Viestissään Zelenskyi kiitti lisäksi Ukrainaa tukevia yhdysvaltalaisia ja sanoi, että pitkän kantaman iskukyvyt, tykistö ja ilmapuolustus ovat elintärkeitä rauhan saavuttamiseksi nopeasti.

Pitkän väännön tulos

Ukrainalle annettavan tuen määrä on päälle 60 miljardia dollaria. Pakettiin sisältyy lisäksi humanitaarista apua Gazaan, Sudaniin ja Haitiin.

Yhdysvaltain tuki liittolaisilleen oli jumissa kuukausien ajan edustajainhuoneessa johtuen erityisesti joidenkin republikaanipuolueen oikeistosiiven edustajien vastustuksesta. Yksi luonnos lakipaketista oli aiemmin saanut jo senaatin hyväksynnän, mutta se tyssäsi sittemmin riitaantuneeseen edustajainhuoneeseen.

Edustajainhuone lisäsi New York Timesin mukaan viime viikonloppuna hyväksymäänsä lakipakettiin muun muassa maininnan, että presidentin tulee hakea Ukrainalta kymmenen miljardin dollarin takaisinmaksua Kiovalle annetusta tuesta. Lisäyksen katsotaan olevan myönnytys republikaanien todennäköiselle presidenttiehdokkaalle Donald Trumpille. Presidentille tarjottiin kuitenkin mahdollisuus antaa näitä lainoja anteeksi vuodesta 2026 alkaen.

Huoli kansallisesta turvallisuudesta

Tiktokin omistavan Bytedancen tulisi nyt hyväksytyn lakipaketin mukaan myydä sovellus vuoden sisällä. Muussa tapauksessa Tiktok suljettaisiin Applen ja Googlen sovelluskauppojen ulkopuolelle Yhdysvalloissa.

Kyseessä on Washington Postin mukaan poikkeuksellinen tylytys kiinalaista palvelua kohtaan. Sekä republikaanit että demokraatit ovat ilmaisseet huoltaan palveluun yhdistettyjä kansallisia turvallisuusriskejä vastaan. Palvelulla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää.

Tiktokin odotetaan haastavan päätös oikeusteitse ja prosessista voi tulla erittäin pitkä. Tiktok on aiemmin vastustanut päätöstä vetoamalla sananvapauteen.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

2024-04-24T03:17:18Z dg43tfdfdgfd