SDP:LLä KäYNNISSä OPERAATIO – TäSTä ON KYSE

Nähtäväksi jää, miten viivytysoperaatio tästä jatkuu.

Suurin oppositiopuolue SDP näyttää nyt äänestäjilleen tekevänsä kaikkensa jarruttaakseen paljon porua herättänyttä työrauhalakia eli lakko-oikeuden rajoittamista.

Eduskunta keskusteli työrauhalaista lopulta kahteen asti yöllä. Viimeiset tunnit kuultiin pelkästään SDP:n kansanedustajien puheenvuoroja. Puolen yön jälkeen SDP-kansanedustajat muun muassa siteerasivat pitkissä puheenvuorossa omia aiempia vappupuheitaan sekä aiemmin samassa täysistunnossa jo pidettyjä puheita. Jo aiemmin tällä viikolla työrauhalaista keskusteltiin eduskunnassa tuntitolkulla.

Tilanne päättyi kahden maissa aamuyöllä siten, että puhemies Jussi Halla-aho (ps) keskeytti asian käsittelyn. Ainakaan tällä tietoa työrauhalain keskustelua ei olla jatkamassa tänään perjantaina olevassa eduskunnan täysistunnossa.

Maanantaisin ei normaalistikaan ole täysistuntoa ja ensi viikon tiistaina vappuaattona ei ole täysistuntoa. Keskiviikko taas on vappupäivä eli pyhä. Seuraava eduskunnan täysistunto on tämänhetkisen tiedon mukaan siis torstaina 2. toukokuuta.

Operaatiollaan SDP siis varmisti, ettei työrauhalaki ainakaan voi tulla voimaan ennen vappua. Tosin hieman epäselväksi on jäänyt, oliko tämä hallituspuolueiden yrityskään. Keskusjärjestö SAK on lakkoillut viikkotolkulla tänä keväänä, mutta on sittemmin lopettanut lakkoilun. Pääministeri Petteri Orpo (kok) taas on omin sanoin linjannut, että ainakaan vapunpäivänä ei lakkolaki tule voimaan. Toisaalta työelämä- ja tasa-arvovaliokunta viittasi lausunnossaan tarpeeseen saada lait voimaan mahdollisimman pian.

Eduskuntakeskustelun venyttäminen on tuttu taktiikka. Viime kaudella silloin oppositiossa istunut perussuomalaiset venytti EU:n elvytyspakettia koskevan keskustelun aamuyön tunneille. PS sai viivästettyä äänestystä jarrutuksellaan lähes viikon verran.

Nähtäväksi jää, miten SDP:n operaatio tästä jatkuu. Jo aiemmin puolue yritti palauttaa työrauhalakiasian perustuslakivaliokuntaan, mikä olisi niin ikään viivästyttänyt asian hyväksymistä. Uusi Suomi ei ole toistaiseksi saanut SDP:stä asiaan kommenttia.

Alun perin työrauhapaketin on ollut tarkoitus tulla voimaan 1. heinäkuuta 2024.

Syy SDP:n viivytysoperaatiolle on selvä: asia on tärkeä puolueelle ja sen kannattajakunnalle, aivan kuten elvytyspaketin vastustaminen oli perussuomalaisille viime hallituskaudella.

LUE LISÄÄ:

Jättilakkojen takana kaksi isoa kiistaa – Hallitus on viemässä SAK:lta tehokkaan, järkyttävän kalliin aseen
Tämä ay-liikkeen fuusio herättäisi pelkoa Etelärannassa

LUE MYÖS:

Trumpin yllätyskäänne oli ”mestarillinen”, sanoo Markku Ruotsila – Putinia vastaan käytössä ”hullun miehen” taktiikka
Venäjän asevoimissa käynnissä mylläys Suomen rajan lähellä – Arvio: Oletus Nato-yhteenotosta on jo tehty Kremlissä

2024-04-26T07:04:04Z dg43tfdfdgfd